Gå til indholdTyskernes katastrofe : sammenbruddet i øst 1945


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

329 sider, tavler (nogle i farver)

Udgivet

2015

Originaludgave

2015


Beskrivelse


Via øjenvidneberetninger beskrives de voldsomme konsekvenser sammenbruddet på Østfronten fik for den tyske befolkning - mere end 10 millioner tyskere blev fordrevet fra de tyske østområder


Anmeldelser (2)


4. sep. 2015

Sammenbruddet på Østfronten i 1945 havde voldsomme konsekvenser for hele den tyske befolkning og betød i realiteten en total etnisk udrensning i de tidligere tyske østområder. For historisk og militærhistorisk interesserede.

I alt blev mere end 10 millioner tyskere fordrevet fra de tyske østområder. Mange af disse var med under verdens største evakuering over havet nogensinde. Bogen fortæller deres historie i store linjer, samtidig med at vi kommer tæt på enkelte menneskers barske skæbne. Bogen perspektiverer til øjenvidnernes tilværelse før og efter krigen, så man får førstehåndsindtryk af, hvilke konsekvenser nazismen havde for Tyskland og den enkelte tysker. Forfatteren har selv opsøgt en række øjenvidnerne og indsamlet deres historier. Rosemarie, som var en af de 250.000, der nåede til Danmark, hvor lillesøsteren Heinke døde i en lejr i København, Martha, der nægtede at lade sig evakuere, før den røde hær angreb, og soldaten Heinz, der mirakuløst overlevede hele krigen på østfronten.

En gribende bog om en århundredgammel hjemstavnskultur, der blev splintret for evigt de sidste måneder af 2. verdenskrig. Forfatteren har gjort dygtigt brug af sine omfattende kilder og formår medrivende gennem de enkelte barske menneskeskæbner at sammenstykke hele det historiske drama. Både med en spændende dansk vinkel og hele samtidsbilledet fint anskueliggjort løbende gennem fremstillingen.

Om emnet også: Den store flugt


Tabet


og TabetOm emnet også: Den store flugt og Om emnet også: Den store flugt og Tabet.

Lektørudtalelse

Af

Kresten Søe Christensen

Krigsvidenskab.dk [online]

Af

Poul Grooss

2016-01-08


Informationer og udgaver

Bog

2015

Ebog

2015 [i.e.. 2016]

Lydbog (net)

2019

Punktskrift

2019