Bøger / faglitteratur / vejledninger

Typiske sproglige fejl i specialer og store opgaver og hvordan du retter dem


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Specialer hører til blandt det mest teksttunge på en universitetsuddannelse, og det er også her, der er de skrappeste krav til sprogets korrekthed. Selvom humanister generelt er stærke skriftligt, findes der en række fejl, der går igen i næsten alle specialer. Nu er der hjælp at hente i bogen "Typiske sproglige fejl i specialer og store opgaver - og hvordan du retter dem". Bogen er en praktisk guide til, hvordan du som speciale- eller opgaveskriver hurtigt kan optimere dit produkt, så det bliver mere korrekt i forhold til sproget og tegnsætningen. Bogen er skrevet på baggrund af retoriker Louise Fischer-Nielsens arbejde med at rette specialer igennem. Bogen indeholder et kapitel om de hyppigste sproglige fejl og unoder, der ses i specialer, og bogen forklarer, hvordan disse fejl undgås. Bogen har også en kort indføring i korrekt kommatering, og hjælper de studerende med at undgå de mest typiske kommafejl. Derudover finder man i bogen gode råd om andre tegn, om metatekst og om skriveproces generelt, og alle rådene i bogen er illustreret med eksempler fra rigtige specialer. Bogen er kort og overskuelig, og forklarer i et enkelt og forståeligt sprog, hvordan fejlene let kan udryddes. Louise har primært læst humanistiske og samfundsvidenskabelige specialer, og det er primært studerende fra disse fakulteter, bogen henvender sig til. Bogen er dog formuleret, så også andre speciale- og opgaveskrivere kan have nytte af den. Forfatteren Louise Fischer-Nielsen er cand.mag. i retorik. Hun har firmaet Taleværkstedet, hvor en af hendes mange opgaver har været at læse specialer igennem med henblik på sproglig optimering og korrektur.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. sep. 2015

af

af

Jytte Bræmer

d. 10. sep. 2015

Ultrakort håndbog for specialestuderende, der indeholder gode råd til at forbedre specialet rent sprogligt.

Forfatteren er nyuddannet cand. mag i retorik. Hun har oprettet eget firma, hvor hun bl.a. tilbyder sprogligt at optimere studerendes specialer. Ud fra hidtidige erfaringer gengiver hun her de hyppigst forekommende sproglige fejl. Det er emner som overdreven brug af ord som dette, således, omkring, kommentere på osv. Et kapitel er helliget kommateringen og brug af andre tegn. Hun kommer ligeledes ind på regler om, hvad der skal skrives i et eller to ord, betydningen af at anvende forskellige former for metatekst. Hun afslutter med at anbefale at skærpe argumentationen, stille sig selv gode opklarende spørgsmål til teksten og ikke mindst at få andre til at gennemlæse og rette.

Bogen er udmærket til et sidste kvalitetscheck, men indeholder i sin substans ikke noget, der ikke findes i de mange bøger om at skrive et klart og korrekt dansk. Den er klart opsat med en rød og grøn farvet skrift til at skelne mellem rigtigt og forkert. Udmærkede eksempler fra specialer fra det virkelige liv, og vil kunne bruges til dem, der kun orker at læse ganske lidt, inden specialet afleveres. Men dens korte form er dens svaghed.

Den gode opgaveGør teksten klar er stadig klassikeren og det bedste bud til den studerende. Heri er der også et kapitel om et godt og korrekt sprog. Desuden findes der mange titler om emnet, fx Gør teksten klarDen gode opgave er stadig klassikeren og det bedste bud til den studerende. Heri er der også et kapitel om et godt og korrekt sprog. Desuden findes der mange titler om emnet, fx .