Bøger / faglitteratur / billedværker

Tupilak : magiske figurer fra Grønland


Beskrivelse


Om de magiske og groteske grønlandske tupilakker udskåret i tand, ben, sten eller træ, som oprindeligt blev brugt til at skade en fjende og dennes sjæl, men som i dag sælges som kunstværker.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. maj 2014

af

af

Rikke Bruun

d. 9. maj 2014

Bogen henvender sig først og fremmest til læsere med interesse i grønlandsk kunst og kulturhistorie. Bogen kan dog også have interesse for turister, der er stødt på tupilakken, som man møder mange steder i Grønland.

Den grønlandske tupilak er en lille magisk grotesk figur, som oprindeligt blev lavet af en åndemaner eller en heks som et redskab til at skade en fjende og dennes sjæl. De blev oprindeligt lavet af knogler fra dyr og sat sammen med naturens materialer. Hvordan de oprindeligt har set ud, ved man ikke, men der findes mange beskrivelser af dem i de grønlandske fortællinger. Ud fra disse beskrivelser er det i dag kunsthåndværkere, der fremstiller de små figurer i takker fra rensdyr eller blød fedtsten. Efter en introduktion til tupilakken følger bogens hovedafsnit, som er en lang række billeder af forskellige tupilakker bl.a. fra Prins Henriks samling. Forfatteren har tidligere udgivet en række bøger om grønlandsk kunst og kunstnere fx Kunstnerne fra Kangaamiut i Grønland, 2009.

Der er ikke tidligere udkommet en bog udelukkende om tupilakken, men der er flere bøger, som indeholder afsnit om emnet fx Magiske masker og figurer fra Grønland, 2008 af Leif Holmstedt og Glimt af Grønlands kultur, 2007 af Ole G. Jensen.

En flot bog om de magiske og groteske grønlandske tupilakker, som oprindeligt blev brugt til at skade en fjende og dennes sjæl, men som i dag er imponerende kunstværker.



Informationer og udgaver