Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Truede dyr


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Storkens sidste chance ; Forvirrede ørne ; Kakapoens kvaler ; Verdens mest nuttede dyr ; Oldtidshesten ; Skovmennesket ; Hajer har brug for hjælp ; Den lange rejse ; Odderens veje og genveje


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. okt. 2003

af

af

Thomas Sloth (skole)

d. 30. okt. 2003

Dette er 8. bog i serien Læs kritisk om, og denne gang går kritikken på at mennesket er ved at udrydde en hel del dyrearter. Budskabet er: at når mennesket er skyld i at dyr trues af udryddelse, så er det også menneskets ansvar at gøre noget for at bevare dem. Der er sat fokus på ni arter - både danske og udenlandske fx: stork, koalabjørn, odder og haj. Det er ikke alene en beskrivelse af dyrene og deres situation, men også en skildring af de problemer der er ved at opretholde en bestand. Ligesom de andre bøger i serien er bogen inddelt i tre læseniveauer stigende i sværhedsgrad - fra ca. lix 20 til 35. Teksten er sat i to spalter med mellemrubrik og er suppleret af en hel del faktabokse. Illustrationerne er velvalgte og hovedsageligt farvefotos hvor nogle er helsides. Det er en udpræget skolebog som henvender sig til elever på 5. klassetrin. Der er mulighed for at hente elevmateriale og lærervejledning på seriens hjemmeside. Der er ikke direkte sammenligneligt materiale, men i bøger om de omtalte dyr er der er ofte en beskrivelse af hvordan/hvorfor de er truet.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2010

af

af

Poul Wibbert Esberg

d. 26. aug. 2010

Bogen henvender sig til børn på ca. 11 år. Den kan bruges til selvstændig læsning eller til mindre emneopgaver og som igangsætter ved projektopgaver.

Bogens kapitler har som udgangspunkt, hvilke mekanismer, der kan være eller har været årsag til, at dyr er truede eller er forsvundne, og desværre har mennesket ofte en rolle i forløbet. Der er stribevis af eksempler fra dinosaurernes tid og til vore dage, berømte som den amerikanske vandredue og bjerggorillaen og mere upåagtede som vore egne sortplettede blåfugl og snæbel. Teksten, som er sat i to spalter, er informationsmættet, men let at læse, fotomaterialet er glimrende, suppleret med små kort, tabeller og faktabokse. Der er stikordsregister og en kort medialiste.

Der er ikke lignende bøger om emnet. I 2003 udgav forfatteren Truede dyr om ni arter, og i 2005 kom Uddøde dyr, som kun omhandler hvirveldyr. Begge bøger er for nogenlunde samme aldersgruppe som den foreliggende.

En fin fagbog, som giver læseren lyst til yderligere fordybelse i emnet.


Børn & bøger

Årg. 57, nr. 1 (2004)

af

af

Tove Hostrup Pedersen

Årg. 57, nr. 1 (2004)