Gå til indholdTrue grit


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

205 sider

Udgivet

2011

genre/form

roman,

westernsOriginaludgave

2011


Beskrivelse


Intet kan rokke den kun 14-årige Matties beslutning om at hævne sig på den morder, der har slået hendes far ihjel. Snu og dristig overtaler hun en dusørjæger til at hjælpe sig


Anmeldelser (2)


7. jul. 2011

Godt nyt til westernbegejstrede, som ellers ikke forkæles med mange gode bøger. Lige i øjet til den næste udstilling med temaet "Læs bogen - se filmen".

Bogens forside er sat op som plakaten for den nye westernfilm True grit, og der er også skrevet "bogen bag filmen", så ingen kan være i tvivl om baggrunden for udgivelsen. I bogen fortæller den nu voksne Mattie Ross om dengang hun som 14-årig drog ud for at hævne sin fars død. Denne store pige kunne med sin stærke vilje, snedighed og egensindighed sno hårdføre revolvermænd om sin lillefinger, og de blev sat på plads med en rap og kvik bemærkning. Mattie begiver sig ud i det vilde vest på jagt efter sin fars morder sammen med to dusørjægere. Det er ganske medrivende fortalt, og de forskellige skæve typer skildres med Matties stemme tørt og uimponeret. Den forholdsvis lille og letlæste bog er trykt på (for) billigt papir, ryglimet og indbundet, og vi må håbe, at den holder til de mange udlån, den bestemt fortjener. Coen-brødrenes meget roste filmatisering og den letgenkendelige forside vil helt bestemt interessere mange lånere.

Tilbage i 1970 udkom Portis' roman for første gang på dansk under den betegnende og godt oversatte titel Ben i næsen. Den udgave findes ikke på mange biblioteker længere, så den nye udgave må man tage godt imod.

En god og spændende bog, der med underspillet og tør humor skildrer den viljefaste 14-årige Mattie og hendes jagt på sin fars morder.

Lektørudtalelse

Af

Poul Flou Pedersen

Politiken

Af

Bo Tao Michaëlis

d. 28. jan. 2012


Informationer og udgaver

Ebog

2019

Bog

2011