Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Tripoderne. 1. bog : Da tripoderne kom


Beskrivelse


Nogle store trebenede metaluhyrer, Tripoder, invaderer jorden og hypnotiserer menneskene. Andy, Laurie og deres forældre undgår massehypnosen og finder et skjulested i Schweiz, hvorfra de kæmper mod Tripoderne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Pedersen

d. 18. dec. 2018

I 1975 udsendte Munksgård i serien Ny Litteratur science fiction-trilogien: De Hvide Bjerge, Dødens By og Ildhavet, 2. oplag 1982. Nævnte titler kommer nu i en ny og fremragende oversættelseaf B.S. på forlaget Tellerup sammen med et i Danmark ikke tidligere udsendt bind: Da tripoderne kom. Dette bind er første bog i den nye serie, der bærer hovedtitlen: Tripoderne. Første bog er enlidt løst funderet men dog spændende historie om en nutidig invasion af jorden: Nogle store trebenede metaluhyrer, tripoder, lander pludselig forskellige steder på kloden. I begyndelsen synes detnemt at slippe af med dem, da de tilsyneladende ikke er i stand til at forsvare sig mod våbenmagt. Men efter invasionsbølge 2 begynder der at ske mærkelige forandringer med menneskene: De bliver -måske gennem TV - hypnotiseret til at tro, at tripoderne er kommet for at skabe fred og paradisiske tilstande mellem jordboerne, som så til gengæld mister deres frie vilje. En lille familie undgårat blive påvirket afmassehypnosen og finder v.h.a. heltemod, held og flykapring et skjulested i de schweiziske bjerge, hvorfra de starter den begyndende kamp mod tripoderne for at givemenneskeheden den tabte frihed tilbage. Bogen er fyldt med dramatik, men begivenhedernes manglende sandsynlighed og de noget klicheagtige persontegninger gør, at den ikke når de kendtefortsættelsers høje niveau netop hvad angår handlingsramme og personskildringer. Desuden er der en tidsforskel i handlingen på ca. 100 år, mellem det nye bind 1 og fortsættelsen, som der ikkerigtig er bygget bro over. Bind 2 til 4 fortæller - som formentlig bekendt - om 3 drenges flugt fra en indvielsesceremoni, hvor tripoderne vil sætte en metalhætte fast på hovedbunden af alle14-årige for at kunne kontrollere deres hjernefunktion. Målet for drengenes flugt er en gruppe oprørere i Sydeuropas bjergområder. Herfra sendes de på en farlig mission ind i en af tripoderneshemmelige byer for at finde mulige angrebspunkter i en kamp mod de fremmedeHerskere. Med den viden, drengene får med ud af byen samler oprørerne nu kræfterne til det endelige slag mod Herskerne.Gensynet med serien må, på trods af første bogs svagheder, bestemt hilses velkommen som det stykke gedigne børne- og ungdomslitteratur det er, med dens klare signaler til menneskene om at opføresig ordentligt, hvis diktaturet under den ene eller den anden form ikke skal blive den altdominerende styreform. Alle bind i Mizar-seriens kendte udstyr.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vera Jensen

d. 18. dec. 2018

John Christopher har nu skrevet en forhistorie til science fictiontrilogien: De hvide bjerge - Dødens by - Ildhavet. Trilogien udkom herhjemme på Munksgaard i 1975 og kom i 2. oplag i 1982.Trilogien er nu blevet nyoversat og danner sammen med det nyskrevne bind et firebindsværk under fællestitlen Tripoderne. Den nyskrevne forhistorie Da tripoderne kom beretter om, hvordan væsenerkaldet herskerne invaderer jorden. De manipulerer med jordens TV-signaler og fremkalder derved en verdensomspændende massepsykose, og der skabes efterhånden en kult, der betingelsesløst tilbeder detrebenede "ståluhyrer" tripoderne. Den unge Laurie, dennes far og vennen Andy søger tilflugt i en øde bjergegn i Schweiz. Herfra organiserer de så en langvarig guerillakrig mod tripoderne. Det eren rimeligt velskrevet og meningsfyldt science fictionbog for unge. Historien er fortalt i 1. person, og fortælleren Laurie giver et udmærket billede af sig selv og datidens dramatiskebegivenheder. Det er lykkedesChristopher at hægte dette nye opus på den gamle trilogi, uden at der sker nogen skade ved det. Forhistorien udspilles ca. 100 år før begivenhederne i trilogien, sådet er naturligvis nogle andre personer, vi hører om. Stilmæssigt og indholdsmæssigt lægger det nye værk sig tæt på den gamle trilogi, der trods alt er skrevet 21 år tidligere. Trilogien harabsolut vundet ved at blive nyoversat. Den nye oversættelse er mere fyldig og udtømmende, og den gamle udgave fra Munksgaard er tilsyneladende flere steder forkortet. Det virker som om, at man iden gamle udgave har forenklet sproget, for at det skulle appellere til yngre og mindre habile læsere. Den nye udgave vil derfor i højere grad henvende sig til de lidt bedre læsere. Den nye udgavefremtræder da også mere appellerende og indbydende med forsideillustrationer i nutidens billedsprog. Tilsammen udgør disse fire bøger et spændende epos, der afgjort vil fænge hos de 12-16-årige.



Informationer og udgaver