Bøger / faglitteratur til børn / biografier

Tordenskjolds tempo : træghed og triumf på træskibenes tid


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
129 sider: ill.
Udgivet
2002
Ophav
Genre og form
biografier
Målgruppe

For 11-13-årige

Undervisning
til skolebrug

Beskrivelse


En blanding af fakta og fiktion fortæller om Tordenskjolds sejr ved Dynekil i 1716. Et portræt af en frygtløs person og beretningen om en betydningsfuld episode i Nordens historie.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. nov. 2002

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 15. nov. 2002

Forfatteren har tidligere, udover udgivelse af enkelte bøger, fortalt om berømte, historiske personer og begivenheder i DRś børneradio. Den journalistiske tilgang til stoffet han dengang benyttede sig af, smitter stærkt af på hans litterære stil i form af en gennemført friskfyragtig jargon, nutidige udtryk sat ind i den historiske sammenhæng og udstrakt brug af bogstavrim. Lidt af et vovestykke, men bortset fra omslagets fyndoverskrifter som Storkrig i stampe, Duellen i Dynekilen, En vanvittig vinder, m. fl., der minder stærkt om Ekstrabladets spisesedler, fungerer det faktisk efter hensigten. Suppleret med indlagte udtryk, som Tordenskjolds task-force, mange læserhenvendelser og Tordenskjolds egne tanker fremstår beretningen som en rigtig spændende og seriøs minut-for-minut-gengivelse af Tordenskjolds "raid" ind i Dynekilen, hvor han erobrer 14 svenske skibe. Fra Tordenskjolds logbøger og breve gives et underholdende, opdateret og anderledes blik på begivenheder, personer og kort om Tordenskjolds videre færd i livet. Indlagt i den fortsatte beretning er placeret faktuelle afsnit om skibene, personerne, stederne, tiden. Bogen vil være et forfriskende indslag i emner som det 18. årh./Store Nordiske Krig/historiske personligheder. Fra 6. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. nov. 2002

af

af

Ulla Møller

d. 15. nov. 2002

Der var fart over feltet når Peder Wessel, alias Tordenskjold drog i kamp. Selv om det er en spændende beretning, der bliver fortalt så den rummer både spænding og tempo, kræver bogen formidling, hvis den skal bruges som lystlæsning af de 12-14-årige. Den vil derimod være velegnet til emnearbejde om historie og historiske personer. I en blanding af fakta og fiktion tegnes et portræt af tiden og personen. Fiktionsdelen handler om slaget i Dynekil, som skildres næsten time for time, fra den 25-årige Tordenskjolds flotille lægger ud 2. juli 1716 til succesen er hjemme en uge senere. Der er saltvandssprøjt i fortællingen, om vor helt, der hverken frygter vejrlig eller fjender, men hvis iltre temperament dog må finde sig i stille vejr og langsom fremfærd. Her er dog en enkelt skønhedsfejl. Skibes fart måles i knob og ikke i km/time. Faktadelen, der er sat med en kraftigere typografi, går tættere på historien og rummer også en beskrivelse af hovedpersonens udseende og karakter belyst ved citater fra samtidige kilder, der uddyber fiktiondelens personskildring. Ligesom andre steder i teksten savner man dog kildehenvisninger. Bogen er illustreret med tegninger af Tordenskjolds skibe og med mange kort over de lokaliteter, hvor begivenhederne fandt sted.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 14 (2003)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 120, nr. 14 (2003)


Politiken

d. 7. dec. 2002

af

af

Steffen Larsen (f. 1943)

d. 7. dec. 2002