Gå til indholdToldstrup : en biografi om en modstandshelt


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

215 sider: ill.

Udgivet

2011

genre/form

biografierOriginaludgave

2011


Beskrivelse


Om Jens Toldstrup født Anton Jensen (1915-1991), der under 2. verdenskrig styrede en stor del af modstandsbevægelsens modtagelse af våben. Et portræt af en modstandsmand, der under krigen udrettede meget, men efter krigen havde svært ved at finde sin plads i velfærdsdanmark


Anmeldelser (9)


19. apr. 2011

Generel stor interesse for bøger om 2. verdenskrig, og ikke mindst for biografiske bøger fx som her om den danske modstandskamp under besættelsen.

Den tidligere mangeårige chefredaktør på Ekstra bladet skriver bl.a. nu biografiske bøger. Han har bl.a. også skrevet Frode Jakobsen : en biografi. Hovedperson i den nye bog er Anton Jensen (1915-1991), landskendt under dæknavnet Toldstrup. Han tager senere officielt navnet. Hans politiske standpunkt er nationalt konservativt. Og hans modstandskamp antændes bl.a. af den foragt og afmagt han som ung officer føler, da den ventede ordre til militær modstand mod den tyske besættelse ikke kommer. Da lover Toldstrup sig selv aldrig mere at adlyde en ordre som er i modstrid med, hvad han selv vil. Hans organisatoriske og ledelsesmæssige evne gør ham til skattet chef i den jyske modstandsbevægelse, men han er også hovedperson i heftige interne stridigheder. I efterkrigstiden er Toldstrup, der bl.a. med svigtende held gør sig civilt som kjolefabrikant, stærkt kritisk overfor retsopgøret og efterkrigstidens politiske situation, og er for nogle måske en lidt kontroversiel personlighed. Efter et arbejdsliv bl.a. i Spanien og som chef for et mejeri i Nigeria lever Toldstrup sine sidste år i Danmark.

Toldstrup er portrætteret bl.a. i Kirchhoffs Sådan valgte de : syv dobbeltportrætter fra besættelsens tid, men det er første egentlige biografi.

Velskrevet og fascinerende biografi med en relativ stor målgruppe.

Lektørudtalelse

Af

Carsten Güllich-Nørby

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 5. maj. 2011

Jyllands-posten

Af

Bent Jensen

d. 28. maj. 2011

Politiken

Af

Henrik Lundtofte

d. 4. maj. 2011

Weekendavisen

Af

Claus Bundgård Christensen

d. 10. jun. 2011

Kristeligt dagblad

Af

Aage Trommer

d. 4. maj. 2011

Zise

Af

Jens Kaiser

Årg. 35, nr. 1 (2012)

Militært tidsskrift

Af

Poul Grooss

Årg. 140, nr. 2 (2011)

Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Af

Rasmus Østergaard

Nr. 190 (2011)


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2012

Bog

2011