Gå til indholdTo sole stod op


Detaljer

Seneste udgave, bog


Beskrivelse


Fremtidsroman. Efter 3. verdenskrigs ophør ligger verden i ruiner. Oberst Geryk van Groote forsøger at finde hjem til familien i Belgien, men vejen fra et ødelagt og barbarisk Afrika er lang. På turen tvinges han også til at reflektere over sin egen rolle i ødelæggelserne


Anmeldelser (8)


18. nov. 2014

Hvis du kan lide ældre dansk science fiction med socialkritisk stemme, så læs om oberst Grootes rejse gennem et dystopisk landskab i et desperat forsøg på at blive genforenet med sin familie.

En atomkrig har lagt verden øde. Oberst Groote forsøger at finde hjem, men vejen gennem en ødelagt verden er lang, og han tvinges til at reflektere over sin egen rolle i ødelæggelserne. Forfatteren har præget dansk science fiction med flere end 30 romaner og noveller. Denne er samfundskritisk med fokus på moralske, etiske og filosofiske aspekter, der vejer tungere end action i overlevelsesfortællingen.

Historien er typisk for science fiction udgivet i 1970'erne og rummer meget af den frygt for verdenssamfundets udvikling, der opstod i kølvandet på 60'erne. Handlingen er langsom trods det sprængfarlige emne, og der er mange og sine steder lidt tunge moralske/etiske refleksioner.

1. udgave udkom i 1961. Denne nye udgave er gengivet efter udgaven fra 1974 med enkelte smårettelser samt et fremragende efterord af Niels Dalsgaard, som nyttigt perspektiverer romanen i det spændende forfatterskab. Nielsen kredsede om frygten for verdenssamfundets udvikling og emner som atomkrig, miljøet, den nye teknologi og overbefolkning. Han kan sammenlignes med Aldous Huxley, H.G. Wells, Isaac Asimov m.fl. Specifikt om atomkrig findes Nevil Shutes klassiker På stranden


1. udgave udkom i 1961. Denne nye udgave er gengivet efter udgaven fra 1974 med enkelte smårettelser samt et fremragende efterord af Niels Dalsgaard, som nyttigt perspektiverer romanen i det spændende forfatterskab. Nielsen kredsede om frygten for verdenssamfundets udvikling og emner som atomkrig, miljøet, den nye teknologi og overbefolkning. Han kan sammenlignes med Aldous Huxley, H.G. Wells, Isaac Asimov m.fl. Specifikt om atomkrig findes Nevil Shutes klassiker På stranden.

Lektørudtalelse

Af

Sanne Caft

Himmelskibet

Af

Niels Gjerløff

Nr. 46 (2015)

Jyllands-posten

Af

Flemming Chr. Nielsen

1974-09-03

Politiken

Af

Bent Mohn

1974-10-04

Kristeligt dagblad

Af

Nils Tandrup

1962-01-29

Aktuelt

Af

Kaj Seier Larsen

1961-10-26

Berlingske tidende

Af

Jørgen Budtz-Jørgensen

1962-02-17

Information

Af

H. Juul Madsen

1961-11-18


Informationer og udgaver

Bog

2014

Bog

1974

Bog

1961