Gå til indholdTilbagetoget : Hitlers første nederlag


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

334 sider: ill.

Udgivet

2011

Originaludgave

2011


Beskrivelse


Om den tyske invasion af Sovjetunionen sommeren 1941 og den efterfølgende russiske modoffensiv frem til afslutningen i foråret 1942, der udviklede sig til et af de afgørende vendepunkter under 2. verdenskrig


Anmeldelser (5)


7. sep. 2011

Alle historie- og militærinteresserede kan bruge denne gode og velfortalte bog om Nazitysklands angreb på Sovjet, baseret på øjenvidneberetninger.

Beskrivelsen af angrebet på Sovjetunionen er jo givet mange gange før, men ambitionen for militærhistorikeren Michael Jones er at fortælle den menneskelige side af historien. På baggrund af øjenvidneskildringer kommer man som læser meget tæt på begivenhederne i krigens første trekvarte år, som hovedsageligt fortælles af tyske soldater, men der er også skildringer af begivenhederne, set fra de sovjetiske soldaters side. Nazitysklands pansertropper gjorde enorme fremryk i krigens første sommermåneder, hvor den sovjetiske hær var som paralyseret, og de tyske soldater nåede meget nær Moskva. Men selv om det var meget tæt på, så blev Moskva ikke omringet, for inden da havde voldsomme vejrskift med kulde og styrtregn i efteråret 1941 forvandlet marker og veje til en stor, ufremkommelig mudderpøl. Sne og uhyggelige kuldegrader allerede i november paralyserede de dårligt udrustede værnemagtssoldater, som måtte iværksætte deres første tilbagetog. I forordet nævnes, at der kommer yderligere en bog om de videre begivenheder på Østfronten.

Michael Jones lader hovedsageligt soldaterne fortælle om begivenhederne, mens Rodric Braithwaite i sin - også fremragende - Moskva 1941 giver et bredere portræt af begivenhederne og en samfundsskildring set hovedsageligt fra moskovitternes vinkel.

Medrivende og forfærdende øjenvidneskildringer af krigens gru.

Lektørudtalelse

Af

Poul Flou Pedersen

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 28. okt. 2011

Jyllands-posten

Af

Bent Jensen

d. 1. okt. 2011

Kristeligt dagblad

Af

Aage Trommer

d. 17. okt. 2011

Militært tidsskrift

Af

Niels Bo Poulsen

Årg. 141, nr. 1 (2012)


Informationer og udgaver

Bog

2011