Bøger / faglitteratur / erindringer

Til himlen og tilbage : en neurokirurgs beretning om sin nærdødsoplevelse


Beskrivelse


Som højtuddannet neurokirurg har forfatteren (f. 1953) tidligere anset nærdødsoplevelser for fantasi produceret af hjernen under ekstrem stress. Da han selv, efter at have ligget i koma på grund af meningitis, oplever fænomenet, er han overbevist om at døden ikke er enden på vores eksistens.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. sep. 2013

af

af

Alma Lind Jensen

d. 20. sep. 2013

For læsere af nærdødsoplevelser og andre biografilæsere, som godt vil læse noget, der ligger udenfor vort normale bevidsthedsfelt.

Alexander er neurokirurg, hans far var neurokirurg, og hans søn er i gang med at uddanne sig til neurokirurg. Han hedder Eben til fornavn. Sønnen hedder Eben IV. Vi er i de amerikanske sydstater, hvor familien betyder alt. Vores hovedperson bliver en dag i 00'erne pludselig meget syg og indlagt på hospitalet, hvor han ligger i koma i 7 dage. Det er under komaen, han har en ganske bemærkelsesværdig nærdødsoplevelse. Han er før stødt på fænomenet nærdødsoplevelser, men som neurokirurg har han haft en videnskabelig forklaring på det. Nu, hvor han selv oplever det, må han skifte forklaringsmodel. Bogen løber i 3 spor: Eben Alexanders familiehistorie, det aktuelle sygdomsforløb, som han har fået refereret af familie og læger, samt selve den centrale nærdødsoplevelse. Alle 3 meget spændende og velfortalte. Som for alle andre med tilsvarende oplevelser har det store konsekvenser for hans livssyn.

En anden ny bog om nærdødsoplevelsen er At dø for at leve. De 2 har det til fælles, at begge hovedpersoner har elskede nærtstående ved deres side, som nægter at give slip på dem. Ellers er de ret forskellige. Den ene oplevet af en kvinde, den anden af en mand - på hver sin side af kloden.

En interessant selvbiografi om grænselandet mellem liv og død fortalt af en neurokirurg, der ændrer livssyn, da han selv under koma oplever en bevidsthedstilstand af større dimensioner.


Nyt aspekt

Årg. 46, nr. 1 (2014)

af

af

Inger Pedersen

Årg. 46, nr. 1 (2014)