Bøger / skønlitteratur / noveller

Tidstrance : science fiction fra den afrikanske diaspora


Beskrivelse


Antologi med afrofuturistiske noveller som emnemæssigt spænder vidt med fortællinger om tid og rum, kloning, virtual reality, sex, tidsrejser, sameksistens med aliens og kunst.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. okt. 2019

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 7. okt. 2019

Antologi med underholdende og tankevækkende afrofuturistisk science fiction. Kan læses bredt af science fiction-læsere.

Afrofuturismen er en nyere strømning inden for fantastisk litteratur, som bl.a. giver stemme til efterkommerne af de afrikanere, der blev bortført og gjort til slaver, især i USA. Antologien indeholder ti noveller skrevet af markante stemmer inden for genren fra 1920 og frem. Den prisvindende fortælling "Blodbarn" af Octavia Butler handler om menneskers sameksistens med aliens, da en gruppe mennesker, der er flygtet fra Jorden, har oprettet en koloni på en planet beboet af en insektlignende livsform kaldet Tlic. En af de første forløbere for afrofuturismen, W.E.B. Dubois' post-apokalyptiske "Kometen" fra 1920, handler om en sort mand og en rig, hvid kvinde, som er de eneste overlevende efter et kometnedslag. Andre fortællinger beskæftiger sig bl.a. med tid og rum, kloning, virtual reality, tidsrejser og kunst. Med et efterord af Lise Andreasen og Niels Dalgaard samt forfatterportrætter.

Afrofuturismen bygger bl.a. på idéen om, at afroamerikanere skal bruge teknologi, science fiction og utopier til at generobre deres historie og traditioner, hvilket er et højaktuelt emne. Set i det lys er antologien meget interessant, men fortællingerne er også uden dette "lag" yderst læseværdige, da de på intelligent vis behandler mange af de klassiske sci fi-emner.

Første antologi på dansk, der præsenterer afrofuturisme. Et fint supplement til Science Fiction Cirklens mange andre udgivelser.


Proxima

Nr. 105 (2020)

af

af

Ellen Miriam Pedersen

Nr. 105 (2020)