Gå til indholdBøger / skønlitteratur til børn / roman

Tidsmaskinen og Tidens argonauter


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

170 sider

Udgivet

2017

Ophav

H. G. Wells(forfatter)

Niels Dalgaard(oversætter, efterord)
Genre og formroman, science fiction, tegneserie, romaner
Målgruppe

til voksne

Originaludgave

1895


Beskrivelse


Science fiction. Hovedpersonen "Den Tidsrejsende" rejser langt frem i tiden til ca. år 802.000 hvor menneskehedens udvikling har resulteret i de to arter, de fredelige eloi og de kødædende og arbejdsomme morlocker


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Åge Andersen

d. 18. dec. 2018

Omsider foreligger nu Tidsmaskinen på dansk, det skulle vare ca. fire år! Det er svært at omtale en klassiker, det er jo bare noget man skal have alle steder. Det var med Wells det helebegyndte - den moderne science fiction, bedre end nogen anden forstod han at fremkalde denne »sense of wonder« som sf-elskere taler så meget om. I Tidsmaskinen, som må rubriceres som en negativutopi eller med et andet fremmedord dystopi, præsenteredes den victorianske læser for bagsiden af det teknisk-industrielle mirakel i hans tid, nemlig den voksende modsætning mellem arbejdere ogoverklasse, som i novellen har ført til opståen af to forskellige menneskeracer - de afskyelige, kannibalistiske morlocker der passer de underjordiske fabrikker og eloanerne de degenererede ogfordummede rester af overklassen. Bortset fra den litteraturhistoriske betydning kan Tidsmaskinen stadig læses i dag på grund af sit perspektiv og sine litterære værdier. Desværre er oversættelsenlidt firkantet.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. dec. 2016

af

af

Sanne Mendel

d. 5. dec. 2016

Spændende klassiker til en hyggestund. Om "Den Tidsrejsende" som opfinder en tidsmaskine og rejser langt ud i fremtiden. For læsere af klassikere og science fiction romaner.

H.G. Wells' bog "Tidsmaskinen" udkom første gang i 1895. Den udspringer af novellen "Tidens argonauter" som her udgives første gang på dansk som et supplement til romanen. "Tidsmaskinen" introducerer for første gang begrebet tidsrejser ved hjælp af en maskine og er derfor banebrydende for genren. Hovedpersonen, kaldet "Den Tidsrejsende", rejser til omkring år 802.000, hvor to separate arter, de fredelige eloi og og de kødædende morlocker lever. "Den Tidsrejsende" mister sin maskine, men finder den under jorden hos morlockerne og undervejs må han ændre sine videnskabelige teorier om evolution og menneskehedens udvikling.

Oversættelsen er velfungerende og bogen er en klassiker som enhver bør unde sig at læse. Derudover er "Tidens argonauter" spændende at læse og samlet set er der tale om en værdifuld og hyggelig læseoplevelse.

Der er udgivet andre science fiction fortællinger om at rejse i tid. Fra forlaget Science Fiction Cirklen, som også har udgivet denne bog, kan novellesamlingen Lidenskab og lysåranbefales. Novellesamlingen inkluderer bl.a. noveller om tidsrejser og aliens.


Litteratursiden.dk [online]

d. 14. aug. 2017

af

af

Pia Bechmann

d. 14. aug. 2017


Berlingske tidende

d. 23. jul. 1977

af

af

Tage Taaning

d. 23. jul. 1977


Jyllands-posten

d. 31. dec. 1976

af

af

Flemming Chr. Nielsen

d. 31. dec. 1976


Proxima

Nr. 103 (2018)

af

af

Johannes Lundstrøm

Nr. 103 (2018)Informationer og udgaver

2017

Bog

H. G. Wells

Science Fiction Cirklen, 1. udgave

1976

Bog

H. G. Wells

Bogvennerne

1970

Tegneserie

H. G. Wells

Forlaget I.K.

2022

E-bog

H. G. Wells

Science Fiction Cirklen, 1. ePub-udgave

2017

E-bog

H. G. Wells

eBibliotek 1800

2023

Punktskrift

H. G. Wells

Nota