Bøger / faglitteratur / bibliografier

Tid


Beskrivelse


Om hvad tid er, og hvordan den defineres i forhold til bevægelse, tyngdekraft og lysets hastighed.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. nov. 2005

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 21. nov. 2005

Populærvidenskabelig bog om hvad atomfysikken indtil videre har fundet ud af vedrørende spørgsmålet om hvad tid er. Såvel eksperimentielt bevist som teoretiske muligheder. Herunder synet på tidsmaskiner set med afsæt i fysikken og relativitetsteorien. Bogen indleder med berømte fysikeres og filosoffers opfattelse af tid, fx Bohr, Rømer, Einstein, Kant og Galilei. Herefter beskriver den de mange forskellige eksperimenter der har været. Især inden for emner som lys, rum og sted. Også forskning i tankeeksperimenter, strengteorier, hvad dimensioner er o.l. Blandt emnerne er kvantemekanik, tidsrejser, ormehuller, sorte huller og de kendte togtankeeksperimenter. Alt dette er beskrevet på en letforståelig måde, men dog vanskeligt at forstå, fordi det for det meste strider mod "almindelig sund fornuft". Også selv om forfatteren så vidt muligt forholder sig til konkrete dagligdagssituationer og billedlige sammenligninger. Illustrationerne i form af tegninger og farvefotoer understøtter forståelsen. Bogen medtager det allernyeste inden for området, også i forhold til andre bøger om emnet. Forfatteren er lektor ved Århus Universitet. Han har været tilknyttet CERN.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2014

af

af

Kent Skov

d. 27. feb. 2014

På linje med de øvrige bøger i den populærvidenskabelige serie. For folk der i kort og overskuelig form søger indblik i store naturvidenskabelige forhold skrevet af de bedste forskere inden for deres område.

Udgivelserne i den fine forlagsserie Tænkepauser består af små bøger om tilværelsens store og eksistentielle emner. Bogen her handler om begrebet "tid". Et af de mere komplicerede emner, som professor i atomfysik Ulrik Uggerhøj prøver at rede ud i denne ny bog. I dagligdagen opfatter vi tiden som en meget nødvendig og ikke mindst eksakt og relativt stabil og troværdig størrelse, som vi ikke kan undvære, når vi skal holde styr på vores liv. Når vi rejser og jonglerer med sommer- og vintertid oplever vi derimod, at tid er en mere flygtig og ukonstant størrelse. UU bruger eksemplernes magt for at beskrive den meget komplicerede logik på det meget omfattende emne. Tidsbegrebet påvirkes af andre naturvidenskabelige størrelser, fx tyngdekraft og bevægelseshastighed. Tidsbegrebet er således både en individuel størrelse og en absolut relativ størrelse, som de store tænkere Einstein og Bohr brugte år af deres forskerliv på at udforske. Interessant og indviklet.

Tidsbegrebet behandles og indgår i en række naturvidenskabelige fagbøger og forskningspublikationer, men der er ganske få seriøse populære monografier. En af dem er Wegener: Glimt af tidsbegrebets idehistorie.

Interessant og velunderbygget bog der i kort og seriøs form beskriver tidsbegrebet.


Weekendavisen

d. 28. mar. 2014

af

af

Henrik Dahl

d. 28. mar. 2014


Kvant

Årg. 17, nr. 1 (2006)

af

af

JRN

Årg. 17, nr. 1 (2006)


Aktuel naturvidenskab

2006, nr. 2

af

af

Michael Bjerring Christiansen

2006, nr. 2