Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Tibet - mit usynlige fædreland


Beskrivelse


Om landets historie, besøg i en klosterskole, den 14. Dalai Lama, stormagt og stødpudestat, Folkets befrielseshær, kinesisk besættelse, dale, skove og marker på Verdens Tag samt om landets fremtid.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Jørgen Laursen (skole)

d. 18. dec. 2018

Tibetaneren Losang, der nu er bosiddende i Danmark, begynder sin beretning i 1959, hvor han som 14-årig er munk i et kloster nær Lhasa. Kineserne angriber klostrene, så munkene må flygte. I ettilbageblik fortæller Lasang om klosterlivet. Historisk går han derefter tilbage til år 127 f.v.t. og giveret billede af Tibet og dets indbyggere gennem de mange år. Herunder gøres der også redefor, hvad Dalai Lama står for. Bogens sidste tredjedel beskæftiger sig med, som undertitlen siger, - mit usynlige fædreland, og omhandler foruden de politiske forhold, befolkningens liv på VerdensTag. Bogen er let at læse og er med sit levende sprog anvendelig fra 7. klasse og opefter. Trods den relativt koncentrerede form, som bogen er skrevet i, giver den et godt billede til forståelse afdet splittede rige. Som de andre bøger i serien er der et godt stikordsregister. Indholdsfortegnelsen er udførlig og viser den kraftige opdeling i små afsnit, der er af meget overskuelig længde.Mange s/h fotosviser befolkningstyper og deres klædedragt samt paladser og klostre. Det er en bog, der vil være velegnet til klassegennemgang og emnearbejde om Tibet. Placeret i basissamlingen vilden være velegnet som opslagsbog.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 18. dec. 2018

Dette nye bd. i den udmærkede serie Aktuel historie er skrevet af en af de 9 herboende tibetanere. Derfor indledes bogen også med forfatterens mere personlige beretning om den kinesiskemagtovertagelse i Tibet i 1959, og om hans egen optagelse og oplæring som tibetansk munk i årene før. Derefter hører vi om Tibets historie og udvikling af et 'præstekongedømme' med Dalai Lama ispidsen og om den nuværende Dalai Lamas flugt i 1959 frem til tildelingen af Nobels fredspris i 1989. Til slut afsnit om forholdene under kinesisk styre, lidt om natur og geografi og ideer om ogforslag til Tibets fremtid. Bogen er forsynet med indholdsfortegnelse, billedfortegnelse og stikordsregister og er illustreret med en lang række dækkende s/h fotos og et kort. Teksten, der erforholdsvis let at læse med sammensatte ord stavelsesdelte, er skrevet »under medvirken af Maria Thøger«. Det personlige aspekt, som beskrivelsen af forfatterens"personlige oplevelser giver bogen,medvirker til at gøre stoffetlevende og vedkommende. Om Tibet findes ikke meget litteratur i børnebiblioteket, så bogen udfylder et hul i bestanden. Kan selvlæses fra ca. 12 år. Også af interessefor voksenafdelinger, der heller ikke har meget om emnet.