Bøger / faglitteratur / bibliografier

Thule på tidens rand


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Bogen giver et portræt af Thule (Qaanaaq), et sted i voldsom forandring både politisk, kulturelt og klimamæssigt, set i øjenhøjde fra de mennesker som lever der.

Indhold

Stedet : det yderste land ; Folket : et farende samfund ; Isen : en kuldslået verden ; Fangsten : de levende ressourcer ; Teknologien : de nødvendige ting ; Kolonien : en ny samfundsorden ; Invasionen : det ømme punkt ; Tiden : de globale vinde


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. sep. 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 29. sep. 2015

Velskrevet og indbydende stort værk om Thule, det yderste land på tidens rand. Henvender sig til alle, der interesserer sig for Grønlands historie, kultur og samfund.

Forfatteren, professor i antropologi Kirsten Hastrup, har gennem 8 år besøgt og iagttaget regionen, og bogen bygger dels på hendes samtaler med folk og egne iagttagelser, og dels på de mange kilder, der findes om Thule gennem historien, herunder fra ekspeditioner. Under kapiteloverskrifterne Stedet, Folket, Isen, Fangsten, Teknologien, Kolonien, Invasionen og Tiden gives et portræt af Thule, som et sted i voldsom forandring både politisk, kulturelt og klimamæssigt, men set i øjenhøjde med menneskene, som lever der. Carsten Egevang har forsynet bogen med mange fotos, som ofte fylder hele sider og opslag. Bogen er forsynet med forord, prolog, epilog, noter, litteraturliste, register og kort.

På alle måder et flot og stort værk, som på fornem vis naturligt fletter historie, myter, fortællinger, iagttagelser og fotos sammen og formidler det interessant og letlæst.

Af andre værker om ThuleVinterens hjerte kan nævnes Jean Malauries fra 2002, som dog har fokus på polarforskningen. Kirsten Hastrup har i 2010 skrevet Vinterens hjerte om Knud Rasmussen og hans -ekspeditioner, hvor Grønland skildres i biografiens lys. Derudover kan det være interessant at gå tilbage til Knud Rasmussens egne værkerAf andre værker om Thule kan nævnes Jean Malauries Thule fra 2002, som dog har fokus på polarforskningen. Kirsten Hastrup har i 2010 skrevet om Knud Rasmussen og hans Thule-ekspeditioner, hvor Grønland skildres i biografiens lys. Derudover kan det være interessant at gå tilbage til Knud Rasmussens egne værker.


Berlingske tidende

d. 9. jan. 2016

af

af

Thorkil Jacobsen

d. 9. jan. 2016