Bøger / faglitteratur / bibliografier

Thor-kult i vikingetiden : historiske studier i vikingetidens religion


Beskrivelse


Historisk-filologisk analyse af skriftlige, ikonografiske og arkæologiske kilder til dyrkelsen af Thor i vikingetiden i Norden.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. dec. 2013

af

af

Alma Lind Jensen

d. 5. dec. 2013

For historisk og forhistorisk interesserede. For alle, som vil vide mere om dyrkelsen af de gamle guder. I opgavesammenhæng fra gymnasieniveau. Bogen fordrer noget af sin læser.

Bogen bygger på forfatterens ph.d.-afhandling Vikingetidens Thor-kult : historiske studier i vikingetidens religion, 2011. Og selvom der er tale om en form for popularisering, er vi stadig i den lidt nørdede afdeling, hvor man skal kunne kapere akademisk sprogbrug og tankegang. Således giver et kapitel en historisk-filologisk analyse af samtidige kildematerialer, mens de næste behandler kulten, som ikke er knyttet til faste kultpladser og den, som er. Det er ellers et interessant emne, der behandles, for Thor blev dyrket af bønderne, mens krigsguden Odin var forbeholdt et krigeraristokrati. Thor-kulten kunne omfatte dyreofringer og lejlighedsvis menneskeofringer. Bogen refererer til de studier og afhandlinger, der i historiens løb er foretaget over emnet Thor-kult, hvoraf det fremmeste synes at være Henry Petersens Om nordboernes gudedyrkelse fra 1876.

Og ikke siden Henry Petersens afhandling er emnet behandlet på dette niveau. Så det må siges at være på tide, at Thor-kulten underkastes nye kildekritiske metoder.

Så selvom her er tale om en akademisk udgivelse, må folkebibliotekerne bidrage til udbredelsen at denne interessante og vigtige afdækning af vores forhistorie.


Berlingske tidende

d. 1. jan. 2014

af

af

Bent Blüdnikow

d. 1. jan. 2014