Bøger / faglitteratur til børn / roman

Thomas og Ingeborg fra Soelegården : 1765


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Året er 1765 og to søskende fortæller bl.a. om hvordan de lever, bor, hvad de leger og spiser, hvad de hjælper til med og om det tøj de har på. Med faktaafsnit om Danmarks historie i perioden.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. sep. 2002

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 17. sep. 2002

En historisk "case" om børn i danmarks historien foldes her ud med autentisk udgangspunkt i to børn og deres familie på Soelegården, Båstrup ved Horsens. Familien præsenteres i 1765, og vi følger dem i dagligdagen, højtider, og i forhold til begivenheder i samtiden der fik indflydelse på deres liv, f.eks. hoveriets ophævelse. Det er vellykket historieformidling. Bogens 21 kapitler er illustreret med farvelagte tegninger af familien, og en række gengivelser af bl.a. samtidige malerier, de fleste i farver. Bogens layout er afvekslende, men stadig enkelt. Der bruges farvede bokse og afsnit med fakta tekst, f.eks. beskrivelser af gamle lege, madopskrifter og tidstavler. Teksten er spaltesat. Den fortællende tekst om familien er lettere at læse end de mere konkrete fakta afsnit. Sproget er behageligt nuanceret. Bagest opslag om hvordan det senere gik dem og stikordsregister. Bogen kan fint bruges sammen med børn fra 7 år, og til selvlæsning fra 11 år. Forside med foto af gården og farvelagt tegning med Thomas og Ingeborg er dækkende for indhold.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. sep. 2002

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 17. sep. 2002

Med udgangspunkt i en bestemt egn ikke så langt fra Hylke mellem Skanderborg og Horsens fortælles om børnene Thomas og Ingeborg og deres tilværelse. Ud over fortællingen om de to børns dagligdag på Soelegården, er der faktaafsnit - enten i bokse eller som udvidede billedtekster under de velvalgte fotos, der er i bogen. Der beskrives sted, familie, tøj, lege, mad, arbejde, sygdom og religion samt hvordan de gik børnene videre hen. Bogen er én af to nye fagbøger i serien Børn i Danmarks historie. Bogen kan sagtens stå alene (der er et par henvisninger til lærervejledningen, som desværre ikke er set). Den supplerer fint de lidt ældre titler om samme tid - fx Landsbyen - stavnsbånd og udskiftning (88/09). Illustrationerne veksler mellem tegninger af den gennemgående historie samt farvefotos af billeder, kort, steder og bygninger fra dengang og nu. Illustrationerne spiller fint sammen med såvel brødteksten og de faktaafsnit, der bringes i forbindelse med. Bogen er sprogligt tilrettelagt for mellemtrinnet 4.-6. klasse, hvor bogen fint kan bruges i historie samt et tværfagligt historisk emne om 1700-tallet, landbrug i gamle dage mv.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 14 (2003)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 120, nr. 14 (2003)


Historie & samfundsfag

Årg. 42, nr. 1 (2003)

af

af

Jan Daugaard

Årg. 42, nr. 1 (2003)