Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Thomas Mann : digtning og tankeverden


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En analyse af Thomas Manns (1875-1955) samlede forfatterskab, såvel det skønlitterære som det essayistiske, der alle har et livsfilosofisk udgangspunkt.

Indhold

Den lille hr. Friedemann og Thomas Manns antropologi ; Nihilisme og ironi i Thomas Manns tidlige fortællinger ; Tonio Kröger i lyset af Søren Kierkegaards eksistensfilosofi og ironikritik ; Om kunstopfattelsen i Tonio Kröger og hos Thomas Mann ; Thomas Manns ironikonception : agnostisk ironi ; Døden i Venedig : nihilisme og nihilismeovervindelse i lyset af Nietzsches filosofi ; Forfaldshistorien ; Trolddomsbjerget (Om kildeforskningens fordele og ulemper : metodiske overvejelser ; Hans Castorp som ironisk figur ; Hans Castorp som ironiker i første udviklingsfase i romanen første del ; Nihilismen i Trolddomsbjerget ; Nihilisme og ironi i Trolddomsbjerget ; Den ironiske figurfremstilling i Trolddomsbjerget ; Leo Naphta og hans svar på meningsformørkelsen ; "Kærlighed og Godhed" - det ny absolutum? ; Thomas Manns "Grund-Motiv" : "Civilisationens nederlag" ; Det dionysiske gennembrud på det individuelle plan ; Thomas Manns tids-, historie- og kulturopfattelse ; Mynheer Peeperkorns "Livsfilosofi" som tilbud om ny mening ; "Nihilismens gennembrud og ironisering i sanatorieverdenen ; "Vellydens fylde" : udvidelse af ironien til fortælleformen "Således-eller-også-anderledes" ; Håbet ; Antropologi og "totalitær humanitet" i fortællingen Loven)


Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juni 2013

af

af

Kent Skov

d. 12. juni 2013

Målgruppen er den professionelle litteraturformidler- og forsker samt studerende med solid litteraturvidenskabelig baggrund og evt. den meget seriøst interesserede i litteraturhistorie og Manns forfatterskab.

Det er en imponerende forskningsindsats, der ligger bag den danske Thomas Mann-forskers mammutbog med analyser af det væsentligste forfatterskab og den litterære og filosofiske samtid han indgik i. BK, der er professor emeritus fra KU, giver en grundig og systematisk indføring i de betydende dele af Manns (1875-1955) samlede forfatterskab med vægt på de store internationalt kendte romaner. BK diskuterer indledningsvis indflydelsen fra de to samtidige filosoffer Schopenhauer og Nietzche på Mann. Hvor forskellige de end er, har de begge spillet en markant rolle for Mann i hans tilgang i både det skønlitterære og essayistiske forfatterskab. En særlig pointe er, at BK vurderer TM til at være en metafysisk forfatter med nihilistisk inspiration snarere end den realistiske genre, han ellers regnes for at tilhøre. Med det afsæt og med inddragelse af Manns tids- historie- og kulturopfattelse analyserer BK forfatterskabet systematisk og kronologisk.

En aktuel analyse er Navntoft: Thomas Mann : på sporet af en ny humanisme med politisk-humanistisk tilgang og Kurzkes også stort anlagte biografisk orienterede analyse: Thomas Mann : livet som kunstværk.

BKs gennemgribende filosofisk og mentalitetsorienterede analyse er et hovedværk i den danske og europæiske Mann-forskning.


Politiken

d. 15. juni 2013

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 15. juni 2013


Berlingske tidende

d. 5. juli 2013

af

af

Kasper Støvring

d. 5. juli 2013


Jyllands-posten

d. 25. juni 2013

af

af

Mikael Busch

d. 25. juni 2013


Kristeligt dagblad

d. 6. juli 2013

af

af

Moritz Scramm

d. 6. juli 2013


Weekendavisen

d. 9. aug. 2013

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 9. aug. 2013


Standart

Årg. 28, nr. 1 (2014)

af

af

Søren R. Fauth

Årg. 28, nr. 1 (2014)