Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Thomas Mann i syv sind


Beskrivelse


En analyse af syv af Thomas Manns (1875-1955) romaner.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Torben Wendelboe

2007

Værket henvender sig til alle, der beskæftiger sig med Thomas Mann og yderligere til de, der beskæftiger sig med de etiske og religiøse problemstillinger, der spejles i hans forfatterskab.

Værkets vinkel er meget frugtbar: det beskæftiger sig med "grænseland(et) mellem litteratur, filosofi og litteratur", og de syv bidragydere er tilsvarende placeret fra universitet til folkekirke. Thomas Manns store forfatterskab behandles kronologisk igennem de centrale værker, startende med Døden i Venedig med undergangstemaet. Derpå følger Troldomsbjerget, hvis ironi fremhæves. Josef og hans brødre er tildelt to artikler, som beskæftiger sig hhv. med mytisk-religiøse og det bibelfortolkende og placerer Manns mest omfattende men formentlig mindst læste værk helt centralt. I Doktor Faustus fremvises tidsanalysen og -kritikken i perioden op til 2. verdenskrig, og bogen slutter med en kort artikel om Manns sidste værk Felix Krull, der var så længe undervejs. En meget righoldig bog om Mann som den smertelige ironiker. Noter og litteraturhenvisninger ved de enkelte artikler.

Der findes heldigvis en rimelig Mann-litteratur på dansk, som flere af bogens forfattere selv har bidraget til, og værket placerer sig helt centralt i forhold til denne. Forlaget har tidl. udsendt et lignende værk om Milan Kundera.

Et engageret og øjenåbnende værk om et af forrige århundredes største forfatterskaber, der med sit syn på kunstnerrolle og samfund vil være centralt også ud i fremtiden.