Bøger / faglitteratur / bibliografier

Tantaluskvaler : den moderne fortælling om appetit


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
246 sider: ill.
Udgivet
2009
Ophav
Genre og form
bibliografier

Beskrivelse


Med udgangspunkt i den klassiske myte om Tantalus fører forfatteren læseren omkring talrige aspekter af begrebet appetit. Anoreksi, sultekunst, puritanisme og appetit i forskellige perspektiver er blot nogle af bogens indfaldsvinkler. Den litterære referenceramme udgøres således bl.a. af forfattere som Karen Blixen, Claus Beck-Nielsen, J.M. Coetze, Siri Hustvedt, Franz Kafka, Klaus Rifbjerg, Villy Sørensen, Lotte Inuk og Jørgen Leth.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2009

af

af

Lone Krøgh

d. 29. okt. 2009

Velskrevet, lærd og akademisk afhandling om den moderne appetit. Ikke en bog til den almindeligt interesserede læser eller til de yngste gymnasieelever, men til vidende og akademisk skolede læsere med de litterære, filosofiske og psykologiske referencerammer i orden.

Appetit er en kulturelt variabel og universelt menneskelig begærsmekanisme. Med udgangspunkt i de klassiske myter om Ødipus, Narcissus og Tantalus fører forfatteren med kyndig hånd læseren omkring talrige aspekter af begrebet appetit. Anoreksi, sultekunst, puritanisme og appetit i forskellige perspektiver er blot nogle af bogens indfaldsvinkler. Da den moderne appetit er tæt knyttet til billeder af appetit, både fra psykologiens, filmens og ikke mindst litteraturens verden, bliver der flittigt henvist til diverse kilder, og den litterære referenceramme udgøres således bl.a. af forfattere som Blixen, Beck-Nielsen, Coetze, Hustvedt, Kafka, Rifbjerg og Villy Sørensen.

Tantaluskvaler er en bearbejdet udgave af Mads Julius Elfs (f. 1971) ph.d. afhandling fra 2008 og kan med hensyn til emnekreds og anvendelse sammenlignes med Finn Skårderuds Sultekunstnerne fra 1992.

Velskrevet akademisk behandling om den moderne appetit set i et litterært, filmisk, filosofisk og psykologisk perspektiv. For særligt interesserede læsere og studerende på videregående uddannelser.


Berlingske tidende

d. 5. feb. 2010

af

af

Jørgen Johansen

d. 5. feb. 2010


Politiken

d. 8. jan. 2010

af

af

Christian Graugaard

d. 8. jan. 2010