Bøger / faglitteratur til børn

Tæt på danskdidaktik : undervisning i det integrative danskfag


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Ti teser om faget dansk og om fagdidaktik ; Det integrative danskfag : en karakteristik af danskfagets udvikling ; Skolefag og læreruddannelsesfag : fra fag til kompetenceområder ; Rammefaktorer : en kort forklaring på, hvorfor undervisningens rammer og indhold er forandret ; Almendidaktik ; Fagdidaktik : en kort forklaring på, hvorfor man ikke længere kan tale om danskfagets didaktik ; Læsedidaktikkens grundlag ; Læsedidaktiske udfordringer ; Fremstilling : om kompetenceområdets indhold og om fagdidaktiske valg ; Fremstillingens tekster og kontekster : om elevers arbejde me forskellige genrer, tekstbegrebet, stilladsering og progression ; Fortolkning : om kompetenceområdets indhold og om litteraturdidaktiske valg ; Fortolkningens resurser : mellem elev, fag og metode ; Kommujikationens mulighed ; Kommunikationsområder ; Bachelor i dansk ; Undersøgelseskompetence ; God danskundervisning


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. mar. 2018

af

af

Boy Olesen

d. 9. mar. 2018

En bog om at undervise i dansk, organiseret i den klassiske didaktiske trekant: Hvad og hvorfor der netop undervises i dette indhold og hvordan det gøres. Bogen henvender sig til lærerstuderende, lærere på efteruddannelse og praktiserende lærere.

Bogen indledes med et afsnit under overskriften: Ti teser om faget dansk og fagdidaktik - fx dansk er et dannelses- og uddannelsesfag og danskfagets kerne er arbejdet med sprog og tekster. Bogen er organiseret i 3 hovedafsnit: 1) Behandler overordnede problemstillinger som fx "Hvordan er skolefaget og læreruddannelsesfaget dansk?" 2) En gennemgang af de fire kompetenceområder, læsning, fremstilling, fortolkning og kommunikation. 3) Handler om bacheloropgaven, som afslutter og skaber sammenhæng i den lærerstuderendes uddannelse.

En rigtig god og nødvendig bog, da folkeskolen er gået fra indholdsstyring til målstyring - der er ikke længere et område der hedder litteratur men i stedet et kompetenceområde der kaldes fortolkning. Bogen er velskrevet og da hovedafsnittene er inddelt i mange kapitler, og der gives en kort intro til hvert kapitels indhold, er det nemt at få overblik. Det virker rigtig godt at der løbende gennem bogen er indsat spørgsmålsbokse der kan danne grundlag for refleksion og diskussion.

Bogen kan relateres til En fortælling om danskfaget der tegner danskfagets historiske udvikling.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 19. juni 2018

af

af

Helge Christiansen (f. 1941-12-30)

d. 19. juni 2018