Bøger / faglitteratur

Tænk før du taler : praktisk grundbog i kommunikation : for lærere & pædagoger


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. apr. 2014

af

af

Henrik Munch Jørgensen

d. 28. apr. 2014

Denne grundbog i kommunikation er oplagt læsning for lærere, pædagoger og andre, som professionelt anvender samtalen meget i deres arbejde. Bogen er en fantastisk hjælp til optimering af samtalen som redskab i samarbejdet med børn og deres forældre. Det vil derfor også være meget oplagt at anvende bogen på lærer- og pædagoguddannelsen, så værktøjet kan være indøvet inden mødet med elever og forældre.

Denne bog er 2. reviderede udgave af bogen af samme titel fra 2003. Bogen er en praktisk grundbog med hovedfokus på det praktiske. Bogen præsenterer forskellige psykologiske teorier og faktorer ved samtale, hvorefter de omsættes til teknikker, som kan anvendes ved samarbejdet med børn, forældre og professionelle samarbejdspartnere. Det er en meget letlæst bog fyldt med humor og eksempler fra hverdagen, som gør det teoretiske stof mere nærværende og forståeligt.

Bogen kan læses sammen med titler som At samtale med børn : ved at lytte med fire ører, 2011 og Anerkendende samtaler med børn, 2010.

Letlæselig værktøjskasse fyldt med gode redskaber til optimering af samtalen som værktøj til arbejdet og samarbejdet med elever, forældre og professionelle samarbejdspartnere.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2003

af

af

Betty Folino (skole)

d. 8. okt. 2003

Denne praktiske grundbog for lærere og pædagoger indeholder en række forslag til, hvordan man kan lære teknikker og udvikle evnen til at arbejde professionelt med kommunikation i daginstitutioner og skoler. Forfatteren, der bl.a. har udgivet titler om børneopdragelse og ledelse i daginstitutioner, kommer vidt omkring. Bogen indledes med en gennemgang af nogle af de psykologiske faktorer, der er en del af enhver samtale. Begreberne lineære og cirkulære tænkemåder og spørgeteknikker forklares. Forfatteren fremhæver fordelene ved at bruge cirkulær tænkning til at afgrænse og styre en samtaleproces. Samtalemodeller præsenteres ved konkrete eksempler, og til slut præsenteres et træningsprogram til brug ved personale-/pædagogiske møder. Bogen er i håndbogsformat, paperback, med 1-spaltet tekst og kun få illustrationer og diagrammer. Med dens opbygning er den ikke egnet som opslagsbog. Den er skrevet i et hverdags-, lettilgængeligt sprog, der henvender sig i en personlig tone og med humor til læseren. Der findes en del nyere litteratur om kommunikations- og samtaletræning og den vanskelige professionelle samtale, dog ikke i samme grad rettet specifikt mod lærer- og pædagogstuderende og ansatte i daginstitutioner og skoler.