Gå til indholdTårndigte


Detaljer

Seneste udgave, bog


Beskrivelse


Digte. Dobbeltsproget udgivelse af den tyske digter Friedrich Hölderlin (1770-1843). Digtene består typisk af strofer på hver fire vers og kredser om emner som naturen, årstiderne, mennesket og tiden


Anmeldelser (7)


23. dec. 2016

Dobbeltsproget bibliofiludgave af den "gale" og visionære tyske digter Friedrich Hölderlins tårndigtning. For litterært interesserede og trænede digtlæsere med interesse for tysk poesi.

Som følge af en vanvidsdiagnose blev Hölderlin (1770-1843) umyndiggjort, og efter et ophold på en galeanstalt blev han i 1807 anbragt i pleje i et tårnværelse hos en familie i Tübingen. Bogen indeholder hans digte fra 1807-1842. Digtene, der typisk består af strofer på hver fire vers, har gennemgående temaer som natur, årstid, udsigt og menneske, og blev i løbet af det 20. århundrede afskrevet som "galskabsdigtning". Illustreret med fotografier af Peter Brandes. I forordet forklares oversætterens metode, og efterordet giver en introduktion til Hölderlins liv og forfatterskabets faser. Med noter.

Det er en litterær begivenhed, at den sene del af Hölderlins skaben, "tårndigtningen", nu udkommer på dansk, ovenikøbet i en fremragende, rytmisk oversættelse af Ejler Nyhavn. Der er både filosofisk og reflekterende digte og sanselige, poetiske naturdigte, hvis lyriske kvaliteter især trænede lyriklæsere vil forstå at værdsætte.

I Brød og vin


Hyperion


finder man et udvalg af Hölderlins digte i Thorkild Bjørnvigs oversættelse. På dansk udkom i 2009 Hölderlins brevroman, Hyperion, der anses for et hovedværk i verdenlitteraturenI Brød og vin finder man et udvalg af Hölderlins digte i Thorkild Bjørnvigs oversættelse. På dansk udkom i 2009 Hölderlins brevroman, , der anses for et hovedværk i verdenlitteraturenI Brød og vin finder man et udvalg af Hölderlins digte i Thorkild Bjørnvigs oversættelse. På dansk udkom i 2009 Hölderlins brevroman, Hyperion, der anses for et hovedværk i verdenlitteraturen.

Lektørudtalelse

Af

Thomas Ry Andersen

Atlas [online]

Af

P. Johan Lose

2017-02-21

Kristeligt dagblad

Af

Peter Stein Larsen

d. 10. mar. 2017

Jyllands-posten

Af

Tobias Skiveren

d. 15. feb. 2017

Politiken

Af

Lilian Munk Rösing

d. 13. jan. 2017

Weekendavisen

Af

Jørgen Herman Monrad

d. 6. jan. 2017

Standart

Af

Jakob Ladegaard

Årg. 31, nr. 1 (2017)


Informationer og udgaver

Bog

2016