Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Sygdom og soldater : børn i 1600-tallet


Beskrivelse


Med historier om livet og dagligdagen for de 2 søskende Jens og Signe gives der et billede af Danmark i 1600-tallet; bl.a. om tiggerliv i Ribe, pesten, rejse til Indien, skoleliv og svenskekrig.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2010

af

af

Jesper Holtoug

d. 10. mar. 2010

Serien henvender sig til børn i 9-12-års alderen. Egner sig til tema- og emneforløb i fagene historie og dansk, men kan også benyttes som ren fornøjelseslæsning for historielystne børn. Selvom bogen kommer vidt omkring i 1600-tallets Danmarkshistorie, er den relativt nem at forstå.

Vi følger børnene Jens og Signe på henholdsvis 9 og 11 år. Det er ikke så lidt de to børn oplever i denne dramadokumentariske børneskildring: lillesøsteren der ligges ihjel, drabene på først faren og senere moren, tiggerliv i Ribe, opvækst i Tugt og Børnehuset, pesten, rejsen til Indien, skoleliv, svenskerkrig og meget mere. Der er fuld tryk på historien, som både sætter kød og kolorit på 1600-tallets Danmark og giver læseren mulighed for identifikation og fundering over eget liv. Letflydende sprog, fortælling i børnehøjde og meget faghistorisk sidestof. Dertil en variation af medfortællende illustrationer: akvareller, malerier og gamle stik. Seriens hjemmeside indeholder godt baggrundsmateriale til læreren og usædvanligt gode elevopgaver, der ikke blot har kontrolkarakter, men fordrer refleksion og stillingtagen.

Serien her minder om et konkurrerende forlags serie, nemlig Børn i Danmarks historie. Den her foreliggende serie er dog en del bredere og mere generel i sine emnekredse.

En god og gedigen gang fakta-fiktion med mange gode dagliglivs-billeder af 1600-tallets Danmark og en særdeles begivenhedsrig skildring af to fiktive børne- og ungdomsliv. Spændende, lærerigt og tankevækkende.