Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Sydhavets erobring


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om James Cook's forsøg på at finde Sydlandet. Om fantasi/virkelighed i forbindelse med Sydlandet, om at finde Nordvestpassagen og om "Synet på de indfødte".

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 2001

af

af

Boy Olesen (skole)

d. 11. okt. 2001

Opdagelsesrejser og kolonitiden har altid været et eftertragtet emne i skolen. Her er en særdeles velkvalificeret bog om emnet, hvor James Cooks 3 rejser til Sydhavet danner grundlaget. Rejseforberedelserne, de videnskabelige forsøg undervejs og livet ombord er spændende læsning, ligesom mødet med de mange indfødte gør et stærkt indtryk. Teksten er en blanding af faktuelle oplysninger og Cooks dagbogsoptegnelser, dette sammenholdt med de mangeartede illustrationer, gør teksten imødekommende og meget læsevenlig. Lærervejledning, billedfortegnelse, "Gå selv i gang" og stikordsregister afslutter bogen. Lærervejledningen kunne godt have været mere udførlig, dog er afsnittet "Aktiviteter" fremragende og anvendeligt. Bogen henvender sig til elever fra 5. kl. og opefter, og er meget brugbar til såvel emnearbejde som projektarbejde. Også den nysgerrige lystlæser vil her kunne få en god læseoplevelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 2001

af

af

Lars Larsen

d. 11. okt. 2001

Sydhavets erobring er en del af undervisningsserien Ind i historien. Der er 2 sider med lærervejledning til sidst i bogen, men bogen egner sig fint til almindeligt interesserede. Et par indledende kapitler handler om oldtidens og middelalderens verdensbillede, og de første opdagelsesrejser, især jagten på det store Sydkontinent. Herefter 3 fyldige kapitler om James Cooks videnskabelige og militære ekspeditioner. De to første om hans forsøg på at finde og erobre sydkontinentet, og det tredje om forsøget på at finde nordvestpassagen, for derved at sikre engelsk herredømme over den korteste søvej til Asien. Bogen fortæller levende om James Cooks møde med lokalbefolkningerne og hans evner som ekspeditionsleder, og teksten garneres af Cooks dagbogsoptegnelser og besætningsmedlemmers øjenvidneskildringer. I bogens sidste kapitel bliver Cooks syn på de befolkninger han mødte på sine ekspeditioner sat i kontrast til det 19. århundredes menneskesyn, præget af imperialistisk ringeagt. Bogen er velskrevet med teksten sat i to spalter. Den er rigt illustreret med samtidige tegninger, malerier og instruktive kort og Johannes Bojesens stemningsskabende tegninger. En god bog, der supplerer Clint Twists James Cook (99/45). Til læsere fra 13 år.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 10 (2002)

af

af

Steen Brastrup

Årg. 119, nr. 10 (2002)


Historie & samfundsfag

Årg. 41, nr. 1 (2002)

af

af

Lis B. Sørensen

Årg. 41, nr. 1 (2002)