Bøger / faglitteratur til børn

Syd-asien : religiøse konflikter og indiske stormagtsdrømme


Beskrivelse


Om religiøse konflikter, Indien som verdens største demokrati, Pakistans generaler, fattigdom og undertrykkelse i Bangla-desh, borgerkrig og indiske soldater i Sri Lanka samt Syd-asien og omverdenen. Fakta om Syd-asien.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kaj Poulsen (skole)

d. 18. dec. 2018

En bog om Indiens skæbne siden selvstændigheden i 1947. Som kolonimagt holdt englænderne det mægtige rige i ro med del og hersk princippet. Med selvstændigheden stødte modsætningerne sammen.Muslimer og hinduer kom op at slås, og det endte med delingen i Pakistan og Indien. Pakistan var delt i øst og vest. Øst følte sig forfordelt og gjorde oprør, og det endte med at Østpakistan blevtil det selvstændige Bangla-desh. Øen Sri Lanka er beboet af tamiler og singalesere. De er buddhister og hinduer og kunne heller ikke enes, og en borgerkrig er kun blevet bremset ved Indiensindgreb. Der gøres rede for den politiske situation. Medens Indien fastholder en form for demokrati, som dog svækkes af striden mellem sikher og hinduer, har både Pakistan og Bangla-desh skrappemilitærdiktaturer og Sri Lanka en form for socialistisk demokrati. Alle landene er u-lande, og fattigdommen er næsten umulig at komme til livs på grund af den enorme befolkningstilvækst. Detmægtige emne er kogt ned til 80sider, men alligevel får man et dækkende indtryk af forholdene. Sproget er klart og letlæseligt. Der er mange sort-hvide fotografier med forklarende tekst. Bagest ibogen er der fakta om landene og til sidst stikordsregister. Bogen er egnet til klassesæt og kan bruges til orientering i 8. og 9. klasse og som håndbog på udlånshylden.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Niels Andersen

d. 18. dec. 2018

Med Sydasien menes de fire stater: Indien, Pakistan, Bangla-desh og Sri Lanka. Første kapitel beskriver dannelsen af de fire lande, og hvordan senere ustabile forhold kan føres tilbage tilkolonitiden, hvor englænderne spillede på de forskellige religiøse og sociale modsætninger for at hindre en forenet modstand. Dernæst beskrives i fire kapitler konflikter i de enkelte lande:sikhernes oprør i Indien og problemerne med at få demokratiet til at fungere, militærdiktaturets undertrykkelse af demokratiet i Pakistan, fattigdomsproblemer i Bangla-desh og konflikten mellemsingalesere og tamiler i Sri Lanka. Endelig redegøres for de sydasiatiske landes indbyrdes forhold i relation til deres respektive forbindelser med stormagterne. Til sidst et fakta-afsnit medangivelse af areal, befolkning, hovedstad, styreform og gennemsnitsindtægt pr. indb. (tallene fra 1981). Bogen er udsendt i seriens vanlige lay-out, ilt. m. s/h-fotos og tydeligt åbent satsbillede.Jeg savnede dog et detaljeret kortover de enkelte lande og en ekstra korrekturlæsning (henv. til en side, der ikke findes og ombyttede billedtekster). Bogen kan muligvis bruges i undervisning medsuppl. oplysninger, men til selvstændig læsning virker stoffet for sporadisk og løst komponeret, f.eks. er de sidste 10 års politiske udvikling i Indien ikke helt klar. Fra 13 år.


Vestkysten

d. 13. juni 1988

af

af

Ulf G

d. 13. juni 1988