Gå til indholdBøger / faglitteratur

Svend Staal-gruppen : nazibetjentene der infiltrerede dansk politi


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

379 sider: ill.

Udgivet

2017

Målgruppe

til voksne


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. sep. 2017

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 7. sep. 2017

Spændende dokumentar om den nazistiske "Svend Staal-gruppe", som var en gruppe danske politifolk som tjente tyskernes sag i Danmark under 2. verdenskrig. Rent guf for historisk interesserede.

Biografiske og dokumentariske beskrivelser af "Nazibetjentene der infiltrerede dansk politi." Om bogens mål skriver forfatterne, at målet har været at kortlægge Svend Staal-gruppen og andre nazistiske politifolk, der stod den nær. De skriver endvidere: "Vi har ønsket at give en detaljeret skildring af de nazistiske betjentes virke og de enkelte skæbner og tilføje nye nuancer til det samlede billede." Bogen har 3 hovedoverskrifter: "På fjendens side", "I Hipo-systemet" og "Skæbnetime". De nazistiske danske politifolk beskrives i tekst og fotos. Her er fx Poul Otto Ditlev Nielsen (1913-1945), der var ansat som dekoratør i Magasin før han blev betjent. Om ham skriver forfatterne, at han fra starten var medlem af den nazistiske politigruppe og senere fik dæknavnet Svend Staal. Gruppen var aktiv 1943-44 og havde ca. 35 medlemmer. Niels- Birger Danielsen er journalist og historiker og har bl.a. skrevet Werner BestDe danske varulve


. Erland Leth Pedersen er kriminalassistent og har skrevet De danske varulveBiografiske og dokumentariske beskrivelser af "Nazibetjentene der infiltrerede dansk politi." Om bogens mål skriver forfatterne, at målet har været at kortlægge Svend Staal-gruppen og andre nazistiske politifolk, der stod den nær. De skriver endvidere: "Vi har ønsket at give en detaljeret skildring af de nazistiske betjentes virke og de enkelte skæbner og tilføje nye nuancer til det samlede billede." Bogen har 3 hovedoverskrifter: "På fjendens side", "I Hipo-systemet" og "Skæbnetime". De nazistiske danske politifolk beskrives i tekst og fotos. Her er fx Poul Otto Ditlev Nielsen (1913-1945), der var ansat som dekoratør i Magasin før han blev betjent. Om ham skriver forfatterne, at han fra starten var medlem af den nazistiske politigruppe og senere fik dæknavnet Svend Staal. Gruppen var aktiv 1943-44 og havde ca. 35 medlemmer. Niels- Birger Danielsen er journalist og historiker og har bl.a. skrevet Werner Best. Erland Leth Pedersen er kriminalassistent og har skrevet .

Interessant veldokumenteret historik om et relativt ukendt stykke danmarkshistorie.

Samme gruppe er med i Håndlangerne.


Historisk tidsskrift

Bd. 118, h. 2 (2018)

af

af

Peter Birkelund

Bd. 118, h. 2 (2018)Informationer og udgaver

2017

Bog

Niels-Birger Danielsen

Nyt DPIF, 1. udgave

2017

Ebog

Niels-Birger Danielsen

Nyt DPIF, 1. e-bogsudgave