Gå til indholdSveas søn


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

238 sider

Udgivet

2019

Originaludgave

2019


Beskrivelse


Mød sløjdlæreren Ragnar, som på overrumplende vis deler skæbne med det svenske tankesæt bag velfærdssamfundet - også kaldet folkhemmet. Faktisk er denne Sveas søn også Sveriges søn: en ganske almindelig mand, født 1932, med en almindelig familie og almindelige tidstypiske problemer


Anmeldelser (5)


26. apr. 2019

Sløjdlæreren Ragnar deler fødselsår med den svenske socialdemokratiske ideologi om "folkhemmet", nemlig 1932. Ragnar er ikke bare Sveas søn, men en eksponent for hele Sverige. En underfundig idéroman om det moderne Sverige til læsere med interesse for politik og samfund.

Under hele sin opvækst mærker Ragnar på egen krop, hvordan livsvilkårene bedres, efterhånden som socialdemokratiet regulerer, systematiserer, skaber tryghed og åbner verden for ham og svenskerne. Som voksen er han en helt igennem almindelig mand, der med sin læreruddannelse kan sætte sit fornuftige præg på de nye generationer. Han stifter familie, flytter til forstaden, mærker den øgede velstand og får børnene Erik og Elsa. Spørgsmålet er, om Ragnar kan få dem til at holde af folkhems-ideologien.

Baggrunden for "folkhemmet" var ønsket om et velfærdssamfund med social og økonomisk tryghed. Her beskrevet i en idéroman, som har vakt debat i Sverige. Det er originalt at skrive folkhemmets idéer ind i romanformen, så forståelsen træder skarpt frem. Ragner bliver omgærdet med både kærlighed og humor - særligt hans forhold til de to børn rummer stor identifikation. Som dansk læser får man ny viden om folkhemmet og det svenske samfund. Det er både nyttigt og interessant, for læseren møder en fortolkende og forklarende roman.

Folkhemmet er beskrevet i svensk faglitteratur, men tid og miljø skildres delvist i Huset ved Flo-engen


Folkhemmet er beskrevet i svensk faglitteratur, men tid og miljø skildres delvist i Huset ved Flo-engen.

Lektørudtalelse

Af

Helle Winther Olsen

Politiken

Af

Jes Stein Pedersen

d. 1. maj. 2019

Kristeligt dagblad

Af

Mai Misfeldt

d. 1. jun. 2019

Information

Af

Kamilla Löfström

d. 10. maj. 2019

Weekendavisen

Af

Birte Weiss

d. 3. maj. 2019


Informationer og udgaver

Bog

2019

Lydbog (net)

2019

Lydbog (cd-mp3)

2019

Ebog

2019