Gå til indholdBøger / faglitteratur til børn / biografier

Struensee : fra magtens tinde - til hjul og stejle


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

48 sider: ill. (nogle i farver) ; 28 cm

Udgivet

2004

Ophav

Inger Byrjalsen(forfatter)
Genre og formbiografier, undervisningsmaterialer

Beskrivelse


Om den tyske læge J.F. Struensee (1737-1772) som under Christian VII fik stor indflydelse ved det danske hof: som reformator, faktisk regent og lovgiver og som dronning Caroline Mathildes elsker, og om sammensværgelsen og kuppet mod ham


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. feb. 2004

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 25. feb. 2004

I serien Tilbageblik fortælles her den fantastiske historie om den sindssyge konge Christian VII, den unge Caroline Mathilde og den reformivrige og fremsynede, tyske livlæge Struensee, så man rives med, forundres og afklares. I et levende og klart sprog formidles de dramatiske begivenheder, så man forbløffes over, hvor usandsynlig og absurd den historiske virkelighed kan udspille sig, og hvor brutalt magtens spil kan forme sig. Dette sker samtidig med, at man får et levende indblik i Danmark under enevælden, først og fremmest blandt magtens elite. Imidlertid får man også en fornemmelse af livet udenfor hoffet - primært gennem Struenses reformer, der også omfattede områder af almindelige menneskers leveforhold. Den overskuelige og flotte bog er gennemillustreret af stik, fotos, dokumenter og ikke mindst malerier, der appellerer til både æstetikken, fantasien og tidsfornemmelsen. Billeder, registre og tidstavler sikrer sammen med den lødige og levende tekst, at læsere allerede fra 12-13 års alderen her har alle tiders mulighed for at få en sammenhængende forståelse for et af Danmarkshistoriens mest dramatiske kapitler. Fornem historieformidling. Bogen kan ses som en modernisering og uddybning af forfatterens Struensee (1988).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Walther Knudsen

d. 18. dec. 2018

En grundig og tæt illustreret introduktion til en af de mest spændende episoder i Danmarkshistorien i nyere tid. Kort og klart opridses tiden, de sociale og især de politiske forhold, somsamtidig var indvævet i den kongelige families forhold. Struensees reformer gennemgås forholdsvis grundigt, men man savner en lige så grundig gennemgang af kupmagernes tilbagerulning af reformerne.Også selve kuppet bekrives detaljeret. Illustrationerne er samtidige malerier, stik og folkelige tryk, kun forsiden falder udenfor, idet den viser Zahrtmanns psykologisk fremragende,skandalebevidste historiemaleri af Struensee, der i fedladen selvgodhed dikkedikker sin og dronningens datter, mens kongen i landsbytossepositur kigger på. Det billede modsiger kraftigt bogenstendens til en afbalanceret vurdering af Struensee. Tidstavle, illustrationsfortegnelse og register, men ingen litteraturliste. Glimrende bog for børnebibliotekets ældste benyttere, tilundervisningsbrug og såmænd også ivoksenafdelingen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren A. Sørensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Dette hæfte kommer i serien "Viden om", og behandler et af de mest dramatiske kapitler i Danmarks historie: Beretningen om den tyske læge, der kom til Danmark i 1769 og blev henrettet i 1772efter en kort karriere som læge for den sindssyge konge, elsker for dronningen, rådgiver og efterhånden faktisk regent og lovgiver. Historien er naturligvis velkendt, og hæftet søger at belysebaggrunden og karakterisere personerne og tiden. Hæftet er forsynet med mange gengivelser af malerier og tegninger af de personer og bygninger, der spillede en rolle i intrigerne. Der er somafslutning en god tidstavle, et afsnit om illustrationernes oprindelse og endelig et stikordsregister, men ingen litteraturliste. Sproget er enkelt og levende, og der er god sammenhæng mellem tekstog illustrationer, og uden at gå alt for meget i dybden, giver hæftet en god basisviden om tiden, dens magtcentre og magtkampe. Struensee er historisk set en omstridt person, og bogen er udprægetpro-Struensee, ikke så megeti skildringen af personen, men navnlig ved fremhævelsen af de gode og nyttige love Struensee gennemførte, og som stort set gjorde Danmark mere frit og demokratisk.Hæftet kan anvendes som supplerende materiale i historie fra omkring 7. klasse, og vil være et godt supplement til hvad, man måtte have i gruppe 96 og 99.


Historie & samfundsfag

Årg. 43, nr. 3 (2004)

af

af

Jan Daugaard

Årg. 43, nr. 3 (2004)


Børn & bøger

Årg. 57, nr. 5 (2004)

af

af

Knud Loft Rasmussen

Årg. 57, nr. 5 (2004)Informationer og udgaver

2004

Bog

Inger Byrjalsen

Flachs

©1988

Bog

Inger Byrjalsen

Aschehoug, 1. udgave

2020

E-bog

Inger Byrjalsen

Nota