Bøger / faglitteratur

Straffelejren : Fårhus, landssvigerne og retsopgøret


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Livet for de indsatte fanger i Fårehuslejren skildres. Under 2. Verdenskrig indespærrede tyskerne de danskere, de betragtede som fjender, heriblandt modstandsfolk i dét de dengang kaldte Frøslevlejren. Senere, under retsopgøret efter krigen i årene 1945 og frem til 1949, blev stedet omdøbt til Fårhuslejren, og fungerede som straffelejr for "landssvigerne", blandt andre det tyske mindretal fra Søndejylland I bogen dykkes ned i et udvalg af de enkelte indsattes skæbner og bogen afdækker helt nye sider af retsopgøret.

Indhold

Interneringslejren, 5. maj til 3. august 1945 (I de lokale internater ; Fra Frøslev til Fårhus - brud og kontinuitet ; Fårhus kalder - og andre fangeberetninger ; Afvikling og oprejsning ; Straffelovstillæg og opgør) ; Statslig straffelejr, august 1945-1949 (Overgangsvanskeligheder ; Straffelejren i tal ; Fra fangekartoteket: Flaksoldater, frikorpsfolk og vikinger ; Regulativer for varetægt og afsoning ; Fra fangekartoteket: SS-generalen Kryssing ; Livet bag pigtråden ; Fra fangekartoteket: SS-frivillige fra det tyske mindretal ; Kirkelig og lægelig betjening ; Fra fangekartoteket: Partisanbekæmpelse og folkedrab ; Fysisk og åndelig føde samt beskæftigelse ; Fra fangekartoteket: "Germanerhøvdingen" og andre kz-vagter ; Fangesolidaritet ; Fra fangekartoteket: Schalburg- og Hipofolk ; Køkkenbrand, klager og konfrontationer ; Fra fangekartoteket: Vagtfolk ; Disciplinærforseelser og straf ; Fra fangekartoteket: Zeitfreiwillige og Selbstschutz ; Brådne kar og personalesager ; Fra fangekartoteket: Til tjeneste for Gestapo, Sicherheitsdienst og Abwehr ; Tilbage til samfundet ; Fra fangekartoteket: Kulturelle kollaboratører, propagandister og partispidser ; Afvikling) ; Fårhus som symbol og begreb (Nazistisk revision og fårhusmentalitet ; Mellem loyalitetserklæring, fårhusmentalitet og Vergangenheitsbewältigung ; Frøslev og Fårhus i det offentlige rum)


Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. aug. 2011

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 17. aug. 2011

For videregående interesserede i besættelsen og Sønderjylland.

1945 ændrede Frøslevlejren navn til Fårhuslejren med skift af klientel fra modstandsfolk til landssvigere. De indsatte var især i den første tid fra det tyske mindretal, men senere kom også en del fra det øvrige Danmark for at afsone. 3000 fra det tyske mindretal blev dømt især for frivillig militærtjeneste i SS og i Zeitfreiwilligendienst, som var et tysk uniformeret hjemmeværn, der også blev sat ind mod det danske flertal. Fårhuslejren blev et symbol for mindretallet, hvor mange toneangivende aldrig selvransagede mht. nazifortiden men påberåbte sig offerstatus. Bogens sidste del konkluderer her, at retsopgøret var retfærdigt under omstændighederne, og mindretallet som andre ikke blev dømt på nationalt sindelag men på deres handlinger. Værket er resultat af et stort forskerarbejde og mange kilder. Det kommer grundigt og dybdeborende analyserende om emnet og lader flittigt kilder, breve og fangeskæbner tale, hvilket sammen med episoder fra livet i lejren opbløder fremstillingen, men kan også ofte sammen med detaljerigdommen skygge for de store linjer og gøre fremstillingen vel voluminøs.

Intet tilsvarende om Fårhuslejren. Af forfatteren, der er historiker, bl.a. Grethe Bartram og andre besættelsesbøger.

Et velresearchet, omfattende og vigtigt værk for interesserede i besættelsen. Bogen tilføjer på udmærket vis et meget sparsomt belyst stykke besættelseshistorie, men er noget voluminøs.


Berlingske tidende

d. 29. aug. 2011

af

af

Bent Blüdnikow

d. 29. aug. 2011


Jyllands-posten

d. 24. aug. 2011

af

af

Flemming Østergaard

d. 24. aug. 2011


Politiken

d. 18. sep. 2011

af

af

Henrik Lundtofte

d. 18. sep. 2011


Kristeligt dagblad

d. 12. sep. 2011

af

af

Aage Trommer

d. 12. sep. 2011


Weekendavisen

d. 2. sep. 2011

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 2. sep. 2011


Sønderjyske årbøger

2012

af

af

John Jensen

2012


Sønderjysk månedsskrift

2012, nr. 7

af

af

Jørn Buch

2012, nr. 7


Nordisk tidsskrift for kriminalvidenskab

Årg. 99, nr. 1 (2012)

af

af

Peter Garde

Årg. 99, nr. 1 (2012)


Militært tidsskrift

Årg. 141, nr. 2 (2012)

af

af

Niels Bo Poulsen

Årg. 141, nr. 2 (2012)