Gå til indholdStrålepigen


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

324 sider

Udgivet

2015

genre/form

romanOriginaludgave

2015


Beskrivelse


Under en hemmelig udgravning hos en religiøs naturkult i Finland genser arkæologen Victor den unge studerende Säde. Igen indfanges han af hendes stærke udstråling, men hun vakler dels mellem ham og sin kæreste Antti, dels mellem videnskab og tro


Anmeldelser (2)


1. jun. 2015

En hemmelig arkæologisk udgravning i Finland, en ung strålende kvinde mellem to mænd og en ateist der fascineres af en religiøs kult. Strålepigen rummer det hele og byder sig til over for læsere, der vil udfordres af ny og kultagtig finsk litteratur.

Fortællingen er lagt i den afdøde arkæolog Victors mund, hans skæbne besegles af mødet med den unge, finske arkæologistuderende Säde under en udgravning i Grækenland. Hun er en pige med appetit på livet, som alle betages af og Victor i særdeleshed. De mødes igen, da Victor hyres til at forestå en hemmelig udgravning i det nordfinske i et mystisk område, der er tilholdssted for en religiøs naturkult, der tilbeder de gamle guder. Ateisten Säde skal assistere ved udgravningen men bliver gradvist fascineret af kulten og følelsesmæssigt spændt ud mellem Victor og sin barndomskæreste Antti, spiludvikler med Aspergers syndrom. Den finske forfatter og journalist er født 1976, og dette er hendes anden roman.

Som en blanding af det store epos "Kalevala", en syret Peter Høeg, iblandet humor, liv og død, tro og videnskab, samt et trekantsdrama, er der tale om en original roman, skrevet med legende, sprogligt overskud. Forfatteren udfordrer de litterære genrer og inddrager andre teksttyper som chat og folkloreskildringer. Alt sammen let, muntert, udfordrende og lidt syret.

Andre finske forfattere med samme spændvidde mellem det mørke og det skæve er fx Kari Hotakainen, Rosa Liksom og den nyligt oversatte Leena Krohn.

Lektørudtalelse

Af

Helle Winther Olsen

Kristeligt dagblad

Af

Mai Misfeldt

d. 13. jul. 2015


Informationer og udgaver

Bog

2015