Bøger / faglitteratur / rejsebeskrivelser

Stormen i Folding - lyset på Hestø : på rejse med Palle Bødker, Alan og Sven Havsteen-Mikkelsen og om venskabers betydning


Beskrivelse


Om sognepræst Agner Frandsens møde i 1978 med de tre rejsekammerater Palle Bødker, Alan og Sven Havsteen-Mikkelsen i forbindelse med restaureringen af Folding kirke og Sven Havsteen-Mikkelsens udskymning af kirkens altertavle. Endvidere om deres rejser i 1980'erne og 1990'erne til Færøerne og mødet med den voldsomme færøske natur og de gæstfri færinger. Med uddrag af Sven Havsteen-Mikkelsens dagbøger fra Hestø, hvor han gennem mange år hentede inspiration til sin kunst.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. dec. 2010

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 15. dec. 2010

Målgruppen er kirkekunst-interesserede, men mere bredt kan bogen måske formidles til lidt ældre læsere af biografier og yndere af Færøernes nordatlantiske magi.

Agner Frandsen, tidligere sognepræst bl.a. i Folding kirke, skriver her et kærligt erindrende portræt af sit venskab og rejsekammeratskab med kunstneren Sven Havsteen-Mikkelsen (1912-1999), sønnen Alan Havsteen-Mikkensen, (1938-2002) og deres medhjælper Palle Bødker (1928-2000). Bogen fortæller først om mødet mellem de 4 rejsekammerater. Anledningen er da Alan Havsteen-Mikkelsen i 1978 istandsætter Folding Kirke, mellem Brørup og Kongeåen, og hans far SHM udsmykker altertavlen. Og en gengivelse af et billede i oliekridt af SHM, Hestøs bygd fra 1962, indleder bogen, der ikke mindst har Færøerne som malerisk kulturelt inspirerende kerne. 5 rejser til Færøerne bliver det til, og bogen fortæller levende om den voldsomme, men kunstnerisk inspirerende natur, og kulturelt interessant om nogle af de personligheder som berigende bebor Færøerne. Her er fx den etbenede og enøjede skotte i Funning, sagamanden Johan fra Hestø og den syngende Susanna i Husavik. Bogen indeholder også uddrag af Sven Havsteen-Mikkelsens dagbøger.

Der findes andre bøger om kirkeudsmykning, og om Sven Havsteen-Mikkelsen, men ikke et lignende portræt. Om Folding Kirke dog også af netop Alan Havsteen-Mikkelsen Folding Kirke fra 1979.

Umiddelbart en relativ smal målgruppe til denne ellers unikke erindringsbog, der kræver og fortjener formidling.


Dansk kirketidende

Årg. 163, nr. 3 (2011)

af

af

Jens Kvist

Årg. 163, nr. 3 (2011)