Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Stjernekiggeren og andre noveller om livsværdier


Beskrivelse


11 noveller af danske forfattere om livsværdier. Hver novelle har sit tema, f.eks. pubertet, forelskelse, jalousi, sorg. Slutningen er åben så læseren selv kan digte videre på historien.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. juli 1999

af

af

Britta Liboriussen

d. 20. juli 1999

Novellesamling for unge fra ca. 14 år. Alle 11 noveller er nyskrevne til samlingen af kendte og mindre kendte danske forfattere. Der er bidrag af Ditte Birkemose, Cecilie Eken, Hanne-Vibeke Holst, Klaus Rifbjerg og flere andre. Novellerne skal tjene til debat om, hvilke livsværdier unge kan tage med ind i det næste årtusinde. Hver novelle er bygget over et tema, der har interesse for unge f. eks. forelskelse, jalousi og sorg. Alle har en åben slutning, så de unge selv kan digte videre og finde frem til hvilken slutning, novellen skal have. I lærervejledningen giver nogle af forfatterne deres bud på, hvilken slutning de kunne forestille sig. Novellerne er som helhed velskrevne og interessevækkende. Specielt syntes jeg om den meget charmerende fortælling Stjernekiggeren af Ida Jessen om længsel og den første kærlighed, Klaveret af Louis Jensen, en gådefuld fortælling om sorg, og Vampyrfyr af Flemming Jarlskov, en spændende novelle om at finde sin identitet. Bogen egner sig bedst til undervisningsbrug, hvor den vil være fin som udgangspunkt for gruppediskussioner i klassen. Lærervejledningen giver mange gode tips. Bogen er også anvendelig til selvstudium, men de åbne slutninger lægger op til diskussion med andre.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. juli 1999

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 20. juli 1999

Bogen indeholder 11 nyskrevne noveller med udgangspunkt i "livsværdier", ligesom en tidligere bog i serien, Spejlbilleder tog udgangspunkt i "konflikter". Her er noveller om ensomhed, forelskelse, vrede, identitet, sorg, længsel og andet væsentligt fra unges pubertetsliv, og forfatterne har så haft til opgave at skabe en fiktiv ramme om centrale livsværdier i relation til de behandlede temaer. Novellerne har - i de fleste tilfælde - åbne slutninger og her kan diskussionen så starte. Den opgave er forfatterne faktisk allesammen sluppet endog meget heldigt fra, så samtlige noveller fremstår som velskrevne og oplagte inputs i danskundervisningen i 9. - 10. klasse eller som eksamensopgaver. Især lykkes det for Kåre Bluitgen at ramme det foruroligende, det sårbare og det beregnende i et spændt venindeforhold i sin novelle, ligesom Hanne-Vibeke Holst beskriver et søskendepars had-/kærlighedsforhold flot. Genremæssigt tager novellerne afsæt i realismen, ofte blandet op med magi, eventyr, sagn. Til bogen hører en lærervejledning og idebog, hvor resumé, tema, analyse og spørgsmål til diskussion opstilles for hver novelle, og hvor forfatterne kommenterer deres egne noveller. Flot og fængende forside af Lilian Brøgger.