Bøger / faglitteratur / bibliografier

Stendysser : arkitektur og funktion


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om Danmarks jættestuer og stendysser.

Indhold

Den danske dysse ; Med eller uden høj ; Forskningshistorie ; Dysser og mennesker ; Typologi og kronologi ; Dysser med høje ; Lumske åbne dysser ; Udvælgelsen ; Fra træ til sten - fra hegn til høj ; Langdysser med masser af høj ; Gunderslevholmdyssen ; Kjallesten og andre dysser med indre stenringe ; Videdysse - en langdysse med stenring og to høje ; Stenhus - en dysse på en høj ; Trollasten og andre fritstående dyssekamre ; Gangdyssen ved Tustrup ; Runddyssen ved Tustrup ; Dysser i høje i Storbritannien, Frankrig og Irland ; Dæksten ; Åbne dysser i Sarupområdet ; De levende og de døde ; Konklussion og perspektiver


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. jan. 2015

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 9. jan. 2015

På baggrund af de seneste undersøgelser fremlægges den nyeste viden om Danmarks jættestuer og stendysser. For interesserede i arkæologi.

Stendysserne har altid fascineret og imponeret, og de hører til vores ældste fortidsminder. Det er svært at forestille sig, hvordan stenalderfolket for 5.000 år siden har kunnet håndtere og bakse med de tonstunge sten, men primitive har de i hvert fald ikke været! I deres nye bog argumenterer arkæologerne Palle Eriksen og Niels H. Andersen for, at stendysserne var mere og andet end en gravplads. Anlæggene, hvori stendysserne indgår, foreslår de anskuet som en kultplads for landets første jordbrugere, men selv om stendysserne og jættestuerne har været studeret i mere end 200 år, så kan en sikker forståelse af deres funktion endnu ikke fastslås. Bogen på over 300 sider i stort format er rigt illustreret.

Et yderst gennemarbejdet værk, der minutiøst gennemgår den eksisterende viden om de danske stendysser. Den alment interesserede i arkæologi kan dog risikere at drukne i de mange detaljer, der har relevans for fagfolk.

Arkæolog Klaus Ebbesen har i 2007 udgivet en omfattende beskrivelse af 404 stendysser, og den henvender sig også til arkæologisk interesserede. Den alment historisk interesserede læser kan anbefales første bind om stenalderen i Jørgen Jensens Danmarks oldtid. [Bind 1]Danmarks oldtid. Bind 1 : Stenalder 13.000-2.000 f.Kr..


Politiken

d. 8. jan. 2015

af

af

Søren Ryge Petersen

d. 8. jan. 2015