Bøger / faglitteratur

Sten og stjerner : en bog om arkæoastronomi


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Indhold

Stenrækkerne ved Refnæs ; Fra vage idéer til moderne videnskab ; Forestillinger om verden ; Himlen over os ; Europas megalitanlæg ; Navigation, tidsmåling, kalendere ; Med arkæoastronomen på arbejde ; Tre ikoner (Stonehenge, England ; Newgrange, Irland ; Maes Grove, Skotland) ; Grupper af ens anlæg med ensartede orienteringer (De store stenkredse i Cumbria, England ; De trearmede stensætninger i Northumberland, England ; Svenske oldtidsgraves orienteringer ; Anta'er - megalitanlæg med østvendt gang, Portugal ; De danske jættestuer ; Stenkredse med en liggende sten, Skotland) ; Interesante enkeltanlæg (Calanais - stentemplet på Isle of Lewis, Skotland ; Rektanglet i Bretagne, Frankrig ; De lange skotske sigtelinjer ; Nabta Playa - en helligdom i ørkenen, Ægypten ; Soldaggerten fra Fajada Butte, USA) ; Himmelguder i streg og figur (Himmelskiven fra Nebra, Tyskland ; Solvognen fra skejby ; Solsten og agersten, Bornholm) ; På arkæoastronomiens overdren (En solformørkelse mejslet i sten, Sverige ; Forhistoriske månekalendere, Frankrig/Irland)


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. juni 2019

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 28. juni 2019

Fascinerende bog om den videnskabelige disciplin arkæastronomi, som retter fokus på sammenhængen mellem de menneskeskabte stensætninger som fx Stonehenge og astronomi. For dig som er interesseret i astronomi, videnskab og historie.

"Arkæastronomi er en forskningsgren udsprunget af arkæologien. Den søger at klarlægge astronomiens betydning i oldtiden." Sådan skriver forfatteren i forordet. Hans bogs præmis er at de forhistoriske anlæg, stenrækker og stengrave ofte er placeret i forhold til himmellegemers bevægelser fx i forhold til solens rytme. Bogen indledes med at beskrive arkæoastronomiens historie, principper og arbejdsmetoder. Herefter følger en lang række beskrivelser af både danske og udenlandske forhistoriske sten-anlæg. Det er fx Stenrækkerne ved Refsnæs og det som forfatteren kalder "Tre ikoner" som er Maes Howe i Skotland, Newgrange i Irland og Stonehenge i England. Men bogen beskriver mange andre anlæg i fx England, Skotland, Irland, USA, Frankrig, Tyskland, Ægypten og Danmark. Også de danske jættestuer beskrives. Rud Kjems er uddannet lærer og har fx også skrevet .

Kjems er en god formidler som forstår at gøre sit emne forståeligt og bogen gør alle interesserede klogere på en mulig sammenhæng mellem fortidens imponerende stensætninger og himmellegemers bevægelser.

Et par ældre titler er Stjerner, sten og stængerTrelleborgenes ukendte fortid og Trelleborgenes ukendte fortidEt par ældre titler er Stjerner, sten og stænger og .