Bøger / skønlitteratur / roman

Stålbandagen


Beskrivelse


Centralt i fortællingen om en familie og dens historie på godt og ondt igennem 1900-tallet står Henrik. Han er handicappet, spændt fast i en stålbandage, dør 12 år gammel og er et symbol på alle snærende bånd i slægten.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Helle Winther Olsen

2008

En stor og broget slægtshistorie - med en lidt bleg forside - der skal formidles til alle der kan lide at læse en underholdende og god historie om en stor families tildragelser spændt ud over et helt århundrede.

Slægtshistorien lægger ud et par år før 1. verdenskrigs begyndelse; vi er til begravelse på Frederiksberg og møder en kulørt og broget familieflok der tæller alt fra bedsteborgere til dem det står lidt sølle til med. Indehaveren af stålbandagen og hans forældre er nogle af de helt centrale figurer i romanen: Henrik på knap 12 år er begavet, men svært handicappet og lænket til sin seng i en stålbandage. Med sin blotte tilstedeværelse er han en pine for forældrene og den uudtalte skygge, der er mellem dem om hans "ægthed". Herfra bevæger historien sig frem og tilbage op gennem århundredet for at vende tilbage og slutte med en ny begravelse godt 1 år efter den første. Undervejs har vi fået blik for stålbandager af den mere symbolske slags mellem mennesker, der giver sig både komiske, underfundige, meningsløse og sørgelige udslag. Niels Lund (f. 1948) har et større forfatterskab bag sig, men har i de senere år mest udgivet bøger for børn. Denne roman må blive hans gennembrud på voksenscenen.

Læsere af den nye slags familieromaner som Hundehoved og Korrektioner vil også være interesserede i denne.

Fabulerende og underholdende roman, der fører læseren med rundt i det meste af 1900-tallet i Danmark, Europa og Afrika og beskriver en families plet- og vildskud.


Jyllands-posten

d. 24. juli 2008

af

af

Johannes H. Christensen

d. 24. juli 2008


Politiken

d. 5. apr. 2008

af

af

Tine Maria Winther

d. 5. apr. 2008


Kristeligt dagblad

d. 4. apr. 2008

af

af

Claus Grymer

d. 4. apr. 2008


Weekendavisen

d. 30. apr. 2008

af

af

Liselotte Wiemer

d. 30. apr. 2008


Standart

Årg. 22, nr. 2 (2008)

af

af

Bodil Hohwü Nielsen

Årg. 22, nr. 2 (2008)