Bøger / faglitteratur

Sprogmiljøer i børnehøjde : tværfaglig inspiration til arbejdet med børns sprog


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om sproget og dets betydning for individets udvikling. En række fortællinger om sprog i forskellige rum og sammenhænge sammenkædes med relevant teori og giver inspiration til udvikling og nytænkning i arbejdet med 0-6 årige børns sprog og sprogudvikling.

Indhold

Mening (Palle Vestberg: Børns vej til menneskeligt fællesskab. Inger Thormann: Oplevelser med sprog : mening, nærvær og fordybelse i arbejdet med små børn på døgninstitution. Anne Marie Marquardsen: Tidlig sprogtilegnelse : når sproget giver mening og når mening skaber sprog). Nærvær (Lena Dyhrberg: Nærvær og kommunikation. Anne Marie Marquardsen: Nærmeste udviklingszone og en verden af leg og fantasi). Leg (Anne Marie Marquardsen: At lege med det skrevne og det visuelle sprog : interview med Trine Søndergaard og Peter Dam ; Leg og læring : i legen kommer vi efter at lære). Læring (Evy Nielsen: Motivation som drivkraft for barnets sproglige udvikling : Rødhætte og motorcyklen. Marianne Søgaard Jensen: Børn med svære tale- og sprogvanskeligheder : FN's handicapkonvention. Anna-Marie Helfer: Man lærer at cykle ved at cykle, og sproget -. Anne Marie Marquardsen: Flow : at skabe grobund for effektiv læring). Fordybelse (Anne Marie Marquardsen: Sprog er langt mere end ord : interview med teaterleder Henrik Zangenberg ; Æstetik, formsproglige kompetencer og kreativitet. Inge Duelund Nielsen: Fortællingernes sprog : Historier i Rum og Tid - historiefortælling på et museum). Kreativitet (Lise Thilo: Hej, maleri! : børns møde med billedsprog og kunst. Lotte Assing: Musik og sprog arbejder sammen. Anne Marie Marquardsen: Sprog, fantasi og virkeligheden). Fantasi (Hanne Kusk: Oplevelser med sprog - et digt. Anne Marie Marquardsen: Sprog i fantasiens verden : interview med Jannie Thorsted Frese ; Mange intelligenser, leg og sproglig udvikling). Brobygning (Sanne Kjerstein Madsen: At bygge bro til en god skriftsproglig udvikling. Anne Marie Marquardsen: Den integrerede baggrund i ordenes videste betydning). Læselyst (Bente Buchhave: Børnehavebiblioteker - som fænomen og idé : læselyst og livsduelighed. Anne Marie Marquardsen: Læsning, teori U og tværfaglig udvikling)


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. feb. 2011

af

af

Henrik Munch Jørgensen

d. 22. feb. 2011

Denne bog fortæller om 0-6-årige børns møde med sproget. Bogen henvender sig derfor til de faggrupper, som sprogligt arbejder med børn i denne aldersgruppe. Det kan eksempelvis være pædagoger, dagplejepersonale og talepædagoger. Men også lærere i indskolingen samt andre faggrupper kan have faglig glæde af bogen. Bogen er meget velegnet at have stående på biblioteket på pædagogseminarierne.

Bogen er skrevet med tydeligt stor kærlighed til sproget og bevidsthed om sprogets betydning, hvor sproget giver os forståelse for både os selv og for alle de andre. Budskabet er, at det er vigtigt at hjælpe børnene med at udvikle deres sprog og derved også udvikle deres bevidsthed om sig selv og livet i al almindelighed. Dette gøres ved at opstille nogle stimulerende sprogmiljøer, som giver grobund for sproglig udvikling. Bogen kombinerer relevante teorier med sproglige aktiviteter i forskellige miljøer og inspirerer fagfolk til at reflektere over egen praksis i det sproglige møde med børnene.

Det vil være oplagt også at læse Håndbog for sprogvejledere : teori og praksis, 2010 sammen med denne titel.

Positiv og livsbekræftende udgivelse om sprogets betydning for individets udvikling samt om de mangfoldige muligheder for udvikling af sproget.


Læsepædagogen

Årg. 60, nr. 1 (2012)

af

af

Gitte Durinck

Årg. 60, nr. 1 (2012)