Bøger / faglitteratur / guides

Spøgelserne på Frilandsmuseet


Beskrivelse


Om de hjemsøgte gårde på Frilandsmuseet og de spøgelseshistorier, der knytter sig til dem, baseret på øjenvidneberetninger og gamle spøgelseshistorier, der er gået i arv blandt museets personale.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. sep. 2013

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 10. sep. 2013

Lille overskuelig bog, som også de ældste elever i folkeskolen kan læse og finde interessant.

Steen Langstrup kender vi på voksenbiblioteket for hans gyserromaner. Han er kommet i kontakt med nogle af vagterne på Frilandsmuseet, hvor man i personalestuen har et særligt kladdehæfte liggende, som man kalder "Bogen". Heri noterer vagterne underlige og uforklarlige hændelser på deres ture rundt på museets store areal og i de mange huse. Det er mange af de historier i dette hæfte, Langstrup genfortæller, fx den til tider ubehagelige stemning på Lønnestak eller det uhyggelige karlekammer på Lundager. I bogens indledning giver Langstrup et kort rids over fænomenet hjemsøgelse, og han trækker tråde tilbage til forne tiders overtro. Sammen med et par medlemmer af Dansk Parapsykologisk Aspekt fik Langstrup endda tilladelse til at opholde sig på Lønnestak ved nattetide, hvor de med deres elektroniske udstyr mener at registrere mærkelige fænomener. Frilandsmuseet arrangerer også spøgelsestur for dem, der tør, med baggrund i Langstrups udgivelse.

Lars Thomas beskriver også spøgelser og hjemsøgelser rundt om i landet i sin rejseguide i to bind, Det mystiske Danmark, og det samme gør Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff i sin omfattende Guide til det okkulte Danmark.

En lille letlæst og interessant bog, der beskriver en af Frilandsmuseets immaterielle sider.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 2015

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 5. maj 2015

Både besøgende og ansatte på Frilandsmuseet kan fortælle om mærkelige oplevelser i nogle af de gamle, genopførte huse. For skolebørn, der fx skal på udflugt til Frilandsmuseet, og andre, der gerne læser om mystiske hændelser.

Gyserforfatteren Steen Langstrup har i denne tredje udgave udvidet sin bog om spøgelser på Frilandsmuseet med mange nye historier. Af museets aktivitetskalender fremgår også, at interesserede, som ikke er mørkerædde, selv kan prøve, om de kan mærke kolde vinde, der trækker gennem stuerne, eller få en ubehagelig fornemmelse af, at en usynlig person tager dig i hånden. Ansatte på museet har i mange år noteret deres mærkelige oplevelser i en bog, der ligger i personalestuen, og det er nogle af de historier, Steen Langstrup genfortæller i bogen sammen med sine egne oplevelser under udarbejdelsen.

God formidling af et uhåndgribeligt emne, der nok kan få hårene til at rejse sig på sarte sjæle. Især gør Langstrups egne uhyggelige erfaringer som spøgelsesjæger på Frilandsmuseet indtryk.

Den nye udgave er dobbelt så stor som den foregående, og der er medtaget mange flere historier.