Bøger / faglitteratur til børn / håndbøger

Spiselige svampe og deres giftige dobbeltgængere


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om 111 spiselige og giftige, danske svampe med fotos af kendetegn, beskrivelse af udseende, voksested, spiselighed og forvekslingsmuligheder samt svampejagtens hjælpemidler, svampebestemmelser og råd ved eventuel forgiftning.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. juli 2022

af

af

Martin Jørgensen

d. 15. juli 2022

Tag på svampetur i naturen og få hjælp til at kende forskel på, hvad der kan spises, og hvad der er giftigt. For naturinteresserede svampesamlere.

Naturen er fyldt med gode madoplevelser, hvis man ved, hvad man skal se efter. Her gennemgås 111 arter - 54 spiselige, 27 uspiselige og 30 giftige, delt ind i rørhatte, lamelsvampe og bladløse svampe. Svampenes karakteristika beskrives, ligesom den vigtige oplysning om forvekslingsmuligheder. Ved hver art beskrives fx sæson, levested og fysiske egenskaber som størrelse, frugtlegeme og anvendelse. Svampenes spiselighed er yderligere markeret med piktogrammer. Bogen stammer fra Tyskland ligesom forfatter Hans E. Laux, der står bag en række svampeførere. Dette er den eneste oversatte fra Laux.

En handy lille bog, der giver et fint overblik over en god række spisesvampe og hvilke dobbeltgængere, man skal tage sig i agt for. Der medtages dog en række spisesvampe, som fx folk med sarte maver bør undgå. Bogen går til svampeindsamlingen uden de store forklaringer og må vurderes ikke at være beregnet for begyndersamlere.

Bogen er 4. udgave og medtager samme arter som tidligere udgave. I forhold til 3. udgave har en del arter dog skiftet status. Det gælder især en række spiselige arter, der har nu beskrives som uspiselige. Antallet af giftige svampe er også steget. Mere pædagogisk er fx Vilde svampe.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. aug. 1996

af

af

Jens Bråten

d. 20. aug. 1996

Svampesæsonen står for døren - og med denne nye svampeguide i lommeformat er såvel nye som mere erfarne svampejægere godt hjulpet. Der registreres 175 danske svampearter i farver, hvoraf godt og vel 130 er spiselige svampe og resten giftige og dødeligt giftige svampe. Svampene er opdelt i hovedgrupper så som rørhatte, poresvampe, støvbolde osv., og under hver enkelt svamp bringes flotte farvefotos af svampen ude i naturen samt fotos af specielle kendetegn. Den ledsagende kortfattede tekst beskriver svampens udseende, voksested, spiselighed samt forvekslingsmuligheder med evt. giftige svampe. Ud over felthåndbogens svampebeskrivelser findes korte afsnit om svampejagtens hjælpemidler, generelle svampebestemmelser og gode råd ved eventuelle svampeforgiftninger. I antal registrerede svampe minder bogen en del om Henning Knudsen Politikens svampebog (1994), hvorimod Henning Knudsen Politikens svampeguide (1993) fremviser ca. dobbelt så mange svampe.


Haven

Årg. 96, nr. 11 (1996)

af

af

Anita Lillevang

Årg. 96, nr. 11 (1996)


Jyllands-posten

d. 14. sep. 1996

af

af

Hans Bjarne Hansen

d. 14. sep. 1996