Bøger / faglitteratur / kogebøger

Spis dit ukrudt : naturens spisekammer


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Kogebog med præsentation af 31 spiselige almindeligt forekommende vilde planter fra den danske natur.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. dec. 2008

af

af

Birgit Sloth

d. 12. dec. 2008

Selv om bogen annonceres som en 1. udgave er det en 4. udgave af Spis dit ukrudt, der udkom første gang i 1986. Der er kun få ændringer i forhold til 2. udgaven fra 1995. Den største ændring er layoutet, der er ændret til glittet hvidt papir, og at der er tilføjet fotografier af de omtalte planter og nogle retter. Det giver bogen et tidssvarende udtryk, men ændrer ikke på bogens indhold og målgruppen.

Forfatteren har skrevet en lang række bøger især om dyrkning og anvendelse af krydderurter, grønsager, frugt og bær. I år har hun endvidere skrevet Den lille søde om honning. I Spis dit ukrudt omtales kort 31 spiselige vildtvoksende planter, hvorefter der gives 3-4 opskrifter, som planten indgår i. Dertil kommer generelle oplysninger om kandisering, tørring, opbevaring og indsamlingstidspunktet.

3. udgave er fra 2004 med undertitlen "høst din egen mad fra have og natur". I 2006 udkom Ukrudtskogebogen, der også omhandler omkring 30 planter, men med et andet udvalg. Andre lignende kogebøger er Det vilde køkken og Naturens egen køkkenhave. Opskrifter med ukrudt findes også i bøger med et bredere emne som Mad i det fri - for hele familien og i Anemette Olesens egen Min have er den rene barnemad.

Den nye udgave har et mere tidssvarende layout, men der er kun ganske få og ubetydelige ændringer i teksten.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. mar. 2004

af

af

Lone Krøgh

d. 5. mar. 2004

Anemette Olesen har udgivet en række grønne kogebøger. Denne er helt enkel og har ideer og opskrifter til at udnytte, hvad man normalt kalder ukrudt, og udkom første gang i 1986, 2. udgave kom i 1995, og nu foreligger så 3. udgave i uprætentiøst udstyr og layout. Der er stort set tale om de samme opskrifter i alle tre udgaver - enkelte er gledet ud eller kommet til her i 3. udgave, og et par ingredienser i småtingsafdelingen er blevet justeret. Der er opskrifter med agerkål, agern, birk, brændenælde, bøg, døvnælde, fuglegræs, gederams, gåsepotentil, hyld, hønsetarm, katost, kløver, kodriver, lægekokleare, martsviol, mælde, mælkebøtte, ramsløg, rose, rødgran, røllike, skovsyre, skvalderkål, strandkål og syre. I forhold til 2. udgave er en nyttig oversigt over planternes voksested, anvendelige plantedele og tidspunkt for plukning forsvundet, og tegningerne over de enkelte planter er blevet noget mørke og utydelige i trykket. Det er en sjov idé med en kogebog med anvendelse af ukrudt (eller naturens vilde spiselige planter), og der er også lånerefterspørgsel fra tid til anden. Lokale behov må afgøre, om der skal en ny udgave til.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 1996

af

af

Elsebeth Kristensen

d. 28. feb. 1996

30 forskellige slags ukrudt kan vi anvende i madlavningen, enten som grønt drys eller som egentlig ingrediens. Jeg undrer mig dog lidt over, at f.eks. birk og hyld kommer ind under gruppen ukrudt. Bogen er alfabetisk, og ved hver art er der en lille tegning og kort beskrivelse af den pågældende plante plus nogle forslag til anvendelse. Hvis man ikke er meget ukrudtskyndig kan bogen ikke anvendes uden en flora i farver eller lign.. Sidst i bogen findes opskrift på kandisering af violer, roser m.m., gode råd om tørring og oversigtsskema over det omtalte ukrudt. Bogen er smukt trykt med grønt på tonet papir. Ane Mette Olesen er kendt for flere "grønne" kogebøger, nogle med et kulturhistorisk tilsnit som f.eks. De glemte køkkenurter fra 1992 og Lægeplanter fortæller historie fra 1994. Naturens egne ressourcer har hun tidligere beskæftiget sig med bl.a. i bogen Blomster på menuen. Det er således en erfaren og kompetent forfatter, der øser af sit store kendskab til naturens eget spisekammer.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. juli 2014

af

af

Lone Krøgh

d. 3. juli 2014

Det nye nordiske køkken har skærpet interessen for ingredienser fundet i naturen. Ud over at appellere til det grønne segment, vil den nye udgave af Spis dit ukrudt også være interessant for gourmeter.

Anemette Olesen er kendt for sine mange grønne kogebøger. Her gælder det 6. udgave af Spis dit ukrudt, som har været jævnt efterspurgt, siden den udkom for første gang i 1986. Konceptet er grundlæggende det samme som tidligere: En række madopskrifter, hvori der som ingredienser indgår ukrudt eller vilde planter. Bogen er som noget nyt inddelt i typen af retter: Hovedretter, tilbehør, salater, supper, desserter, bagværk, drikke med flere. Retterne er enkle og lette at gå til, ligesom der bruges et meget overskueligt antal ingredienser. Stemningsfulde fotos på alle opslag, men kun af de færreste retter som sådan. Afsnit om de forskellige typer ukrudt; farvefoto, kendetegn og henvisning til opskrifter. Oversigt over voksested, plukning og anvendelse. Register.

Grundlæggende den samme kogebog som de foregående udgaver. Der er justeret en smule i teksten hist og pist, og den adskiller sig fra de foregående udgaver ved ikke at være disponeret efter ud fra typen af ukrudt, men efter typen af retter. Layoutet er tidssvarende og pænt som også i 5. udgave fra 2010, mens de ældre ikke holder længere.

Ny udgave af den næsten nyklassiske grønne kogebog. Den adskiller sig ikke væsentligt fra 5. udgave. Har man ældre udgaver, kan disse med fordel erstattes af denne nye.


Berlingske tidende

d. 25. aug. 1986

af

d. 25. aug. 1986