Bøger / faglitteratur

Spanien i krig og fred : introduktion til 70 års politik fra 1920'erne til Franco-diktaturets afvikling


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
129 sider: ill.
Udgivet
2020
Ophav

Indhold

Borgerkrigens årsager ; Monarkiets sammenbrud ; Spanske jacobinere ; Voldsmandens veto ; Enerådig regering ; Fremgang for oppositionen ; Regionalt selvstyre ; Catalonien og Asturien 1934 ; Kurs mod kaos ; Gigantisk bedrag ; Illoyale generaler ; To stater; Krigens forløb ; Tabstal ; Fascisme? ; Mellem Hitler og Churchill ; Sejlivede myter ; Sammenligning ; Spanien i skammekrogen


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. aug. 2020

af

af

Christian Hundebøl Høj

d. 14. aug. 2020

Introduktion til 70 års spansk politik og ufred med fokus på den spanske borgerkrig 1936-1939. For læsere med interesse for Spaniens historie i nyere tid.

Bogen fremlægger aktuelle nyhedshistorier om spanske politikeres ytringer om Franco-diktaturet og argumenterer for, at spanske institutioner i dag af politiske grunde fordrejer væsentlige dele af historien om den spanske borgerkrig, dens årsager og konsekvenser. Der redegøres for det politiske kaos i 1920'erne og borgerkrigen i 1930'erne, og det forklares, hvordan særligt republikanernes forbrydelser, mens de var ved magten, er overset eller bevidst ignoreret i den gængse fortælling om borgerkrigen.

Bogen indeholder en række dogmatiske udsagn om moderne politikeres "forfalskning af historien", ofte uden belæg eller kildehenvisning. I indledningen anføres det, at bogen er "et sammendrag af (...) nyere forskning af kildematerialet", men 19 af kildehenvisningerne i bogen, som er på 129 sider, er til et værk fra 1961, dvs. udgivet hele 14 år før Francos død. Franco-regimet samt den anden spanske republik erindres muligvis for unuanceret, men "Spanien i krig og fred" indeholder ikke et tilstrækkeligt argument for dette.

Nyere bøger om den spanske borgerkrig og dens baggrund er fx Antony Beevors Den spanske borgerkrigDen spanske borgerkrigEr Spanien anderledes? eller danske Torben Riis Petersens . Hele efterskriftet til "Spanien i krig og fred" er et direkte citat fra Uffe Østergaards bidrag til Er Spanien anderledes?Nyere bøger om den spanske borgerkrig og dens baggrund er fx Antony Beevors eller danske Torben Riis Petersens . Hele efterskriftet til "Spanien i krig og fred" er et direkte citat fra Uffe Østergaards bidrag til Er Spanien anderledes?Nyere bøger om den spanske borgerkrig og dens baggrund er fx Antony Beevors Den spanske borgerkrig eller danske Torben Riis Petersens Den spanske borgerkrig. Hele efterskriftet til "Spanien i krig og fred" er et direkte citat fra Uffe Østergaards bidrag til .