Bøger / skønlitteratur / digte

Sort spejl : poesi og prosa i udvalg


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
212 sider
Udgivet
2017
Genre og form
digte

Beskrivelse


Et udvalg af den franske surrealist og avantgarde forfatter Roger Gilbert-Lecomtes (1907-1943) værker. Samlingen indeholder digte og prosa samt udvalgte breve mellem forfatteren og dennes nære venner.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. juni 2017

af

af

Anne Birgitte Langkilde Hundahl

d. 22. juni 2017

Læsere af avantgarde- og eksperimenterende litteratur kan glæde sig til et stort udvalg af den franske surrealist Roger Gilbert-Lecomtes digte og prosa.

Den franske surrealist og avantgardeforfatter Roger Gilbert-Lecomte, 1907-1943, udgives nu for første gang på dansk. G-L stiftede tidsskriftet Le Grand Jeu sammen med bl.a. vennen René Daumal, og sammen med Robert Meyrat og Roger Veilland dannede de fire kunstnerfælleskabet "De simplistiske brødre". Gruppen stod i opposition til André Bretons bevægelse, der åbenlyst støttede sovjetkommunismen. I "Sort spejl" får vi det hidtil største samlede udvalg af G-Ls værker. Her præsenteres vi både for hans digte, udvalgte essays og prosa samt udvalgte breve. Dertil kommer en biografisk introduktion til forfatterskabet og perioden. Illustreret med s/h fotos.

Meget interessant, men smal udgivelse, der kræver en vis interesse for avantgardelitteratur. G-L var gennem hele sit liv dybt afhængig og fascineret af bevidsthedsudvidende stoffer. Dette ses også i flere af hans tekster, særligt i den store forsvarstale for narkotika "Monsieur Morpheus, Folkeforfører" samt i et par desperate breve, der også er gengivet i bogen. Narkotika blev G-Ls skæbne og allerede som 14-årig forudsagde han sin egen alt for tidlige død i digtet "Sacra Nox!", hvori han påkalder sig "valmuen der slår feber ned".

Kan sammenlignes med René Daumals roman Mont Analogue, der også er i serien "Bureauets lommebibliotek".