Gå til indholdSort spejl : poesi og prosa i udvalg


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

212 sider

Udgivet

2017

genre/form

digteOriginaludgave

2017


Beskrivelse


Et udvalg af den franske surrealist og avantgarde forfatter Roger Gilbert-Lecomtes (1907-1943) værker. Samlingen indeholder digte og prosa samt udvalgte breve mellem forfatteren og dennes nære venner


Anmeldelser (2)


22. jun. 2017

Læsere af avantgarde- og eksperimenterende litteratur kan glæde sig til et stort udvalg af den franske surrealist Roger Gilbert-Lecomtes digte og prosa.

Den franske surrealist og avantgardeforfatter Roger Gilbert-Lecomte, 1907-1943, udgives nu for første gang på dansk. G-L stiftede tidsskriftet Le Grand Jeu sammen med bl.a. vennen René Daumal, og sammen med Robert Meyrat og Roger Veilland dannede de fire kunstnerfælleskabet "De simplistiske brødre". Gruppen stod i opposition til André Bretons bevægelse, der åbenlyst støttede sovjetkommunismen. I "Sort spejl" får vi det hidtil største samlede udvalg af G-Ls værker. Her præsenteres vi både for hans digte, udvalgte essays og prosa samt udvalgte breve. Dertil kommer en biografisk introduktion til forfatterskabet og perioden. Illustreret med s/h fotos.

Meget interessant, men smal udgivelse, der kræver en vis interesse for avantgardelitteratur. G-L var gennem hele sit liv dybt afhængig og fascineret af bevidsthedsudvidende stoffer. Dette ses også i flere af hans tekster, særligt i den store forsvarstale for narkotika "Monsieur Morpheus, Folkeforfører" samt i et par desperate breve, der også er gengivet i bogen. Narkotika blev G-Ls skæbne og allerede som 14-årig forudsagde han sin egen alt for tidlige død i digtet "Sacra Nox!", hvori han påkalder sig "valmuen der slår feber ned".

Kan sammenlignes med René Daumals roman Mont Analogue


, der også er i serien "Bureauets lommebibliotek"Kan sammenlignes med René Daumals roman Mont Analogue, der også er i serien "Bureauets lommebibliotek".

Lektørudtalelse

Af

Anne Birgitte Langkilde Hundahl

Den smalle bog [online]

Af

Jakob Brønnum

2018-02-13


Informationer og udgaver

Ebog

2019

Bog

2017