Bøger / faglitteratur til børn

Sort & hvid : slaveriet i Nordamerika. Bind 1 : Fra kolonitid til revolution 1619-1787

Del 1 af Sort & hvid

Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
126 sider: ill.
Udgivet
2000
Ophav

Indhold

De 13 kolonier ; Arbejdskraft søges ; Fra tvangsarbejder til slave ; Den atlantiske slavehandel ; Afrikanske rødder ; Over havet ; Slaveriet i Nordamerika ; Herre og slave ; Slaveliv i Syden ; Slavernes egen verden ; Frinegre - en torn i øjet ; Negrene og Uafhængighedskrigen


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 2000

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 20. jan. 2000

Det første bind af en planlagt serie på fire skildrer slaveriets historie i Nordamerika fra 1619 til uafhængighedserklæringen 1787. I 12 grundige kapitler fortælles om de første slavers landsætning i 1619 i Jamestown, Virginia. Slavehandel, rejsen over havet og kulturen omkring slavelivet beskrives samt f.eks. begrebet; frinegre. Sidste kapitel handler om uafhængighedskrigen og den betydning og udvikling uafhængighedserklæringen lagde kimen til. Det er en detaljerig og fakta tungtekst, som bæres frem af energisk fortællelyst, stor viden og overblik. Fakta fremlægges, vurderes, der argumenteres, f.eks. om Alex Haleys: Rødder er er fiktion eller et videnskabeligt værk og der tolkes. Tema afsnit trykt på gråtonede sider, f.eks. Dansk Vestindien. Fotos, kort og tegninger er sort/hvide. Enkelt og effektivt layout. Udførlig tidstavle, godt register og annoteret litteratur- (mest titler på engelsk) og internetliste. Bogen kan bruges til opgaver af unge fra 15 år. Vellykket historieformidling også for den voksne videbegærlige læser. Vi har nyere, lettere bøger med lavere informationsniveau, men ingen nyere titler som denne. Forside med slave i halsjern er sammen med bagsidetekst dækkende.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 2000

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 20. jan. 2000

John Christensen, som kendes fra bogen 1864, Fra helstat til nationalstat (1998) samt bøger om Nordamerikas historie, bl.a. Nord & Syd (1996) og Blåfrakker & Rødhuder (1997), leverer med dette første bind i en planlagt serie på 4 om slaveriet i Nordamerika endnu en gang fornem og engageret historieformidling. Dette bind dækker perioden fra 1619, hvor de første afrikanere blev landsat i Virginia til den fælles unionsforfatning i 1787 efter løsrivelsen fra Storbritannien. Med stor viden og indsigt og i et godt og levende sprog fortælles der bredt, så emnet får sammenhæng og perspektiv. Tidens kolonisamfund og deres tilbliven ridses op, og vi får et indtryk af slaveriet fra oldtiden og frem til bogens periode. Danmark indgår således som en brik i sammenhængen. Ellers er det naturligvis Nordamerika, det drejer sig om, med det udtalte behov for arbejdskraft i de første koloniår. Der beskrives en udvikling fra tvangsarbejde til egentligt slaveri over den atlantiske slavehandel til negrenes rolle i uafhængighedskrigen. I skolen er det glimrende baggrundslæsning for historielæreren, men det store stof og den forholdsvis lange tekst – 126 sider er med skam at melde en lang tekst i dagens skole – vil trods et fint illustrationsmateriale (uden farver) ikke levne eleverne mange chancer. Anvist pluklæsning er en mulighed, men ellers ligger målgruppen over folkeskoleniveau.