Bøger / skønlitteratur / roman

Sort galde


Beskrivelse


Sigrid lider af diffuse mavesmerter. Sorgen over faderens død plager hende, voksenlivet er svært, hendes psykiske sårbarhed kammer langsomt over, og det ender med en psykiatrisk indlæggelse. Selv tilskriver hun mavesmerterne sort galde.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. apr. 2017

af

af

Merete Trap

d. 28. apr. 2017

"Bibliotekaren var venlig og behageligt blid i sin stemmeføring. Jeg var sikker på hun vidste jeg var indlagt på et psykiatrisk hospital." Debutroman om at være psykisk sårbar, for læsere af nyere dansk litteratur samt alle med interesse for psykisk sygdom.

Sigrid kæmper med mavesmerter. Hun mener det skyldes for meget sort galde. Hendes nærmeste ven er den psykologistuderende Elias. Sigrid kæmper med sorgen over sin afdøde far samt søsteren Fies flytning og dette udvikler sig til en psykisk diagnose. Bogen er i tre dele. Dette er Signe Maxens debutroman.

Dette er en rigtig flot debutroman, om grænselandet hvor sårbarhed bliver til psykisk sygdom. Om at være usikker, bange for livet, angsten for den voksne krop, lysten til at blive beskyttet, at være lille. Om følelsen af ikke at du som menneske, men vigtigst; om værdien i de krøllede hjerner. Romanen er skrevet således at mange med psykiske lidelser, vil kunne mærke genkendelse, og så man får fornemmelsen af, at forfatteren har et personligt indblik i emnet. På trods af det tunge emne, bærer bogen præg af en fin underliggende humor og selvironi. Anbefales.

Lægger sig fint ind i strømmen af nyere, dansk litteratur. Stilmæssigt kan der drages sammenligning med Dorthe Nors, som også skildrer mennesker på kanten, fx i den anmelderroste KantslagHan løber på tagene om natten. En anden betydningsfuld udgivelse om psykiske lidelser er Anders Hjorts Han løber på tagene om nattenLægger sig fint ind i strømmen af nyere, dansk litteratur. Stilmæssigt kan der drages sammenligning med Dorthe Nors, som også skildrer mennesker på kanten, fx i den anmelderroste Kantslag. En anden betydningsfuld udgivelse om psykiske lidelser er Anders Hjorts .


litteratursiden.dk

d. 29. maj 2017

af

af

Daniel Boysen

d. 29. maj 2017

Debutroman om en sårbarhed, der vokser og bliver til sygdom. Romanen vakler indimellem sprogligt, men den er fyldt med gode poetiske beskrivelser om at miste fodfæstet. Hovedpersonen Sigrid døjer med...


Politiken

d. 4. juni 2017

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 4. juni 2017


Jyllands-posten

d. 30. juli 2017

af

af

Nicklas Freisleben Lund

d. 30. juli 2017


Standart

Årg. 31, nr. 3/4 (2017)

af

af

Victor Ovesen

Årg. 31, nr. 3/4 (2017)