Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Solstål : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

269 sider

Udgivet

2017

Ophav

Mike McCormack(forfatter)

Signe Lyng(oversætter)
Genre og formroman, eksperimenterende litteratur

Beskrivelse


Alle Sjæles Dag vender de døde tilbage. Marcus står i køkkenet og ser tilbage på sit liv. I én lang sætning erindrer han sin kone, børnene, sygdommen og sorgen og ikke mindst tænker han på en verden i forandring og kaos


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. feb. 2018

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 1. feb. 2018

Alle Sjæles Dag er dagen hvor de døde vender tilbage. Da Angelus klokken ringer, står Marcus Conway i køkkenet og ser tilbage på sit liv. Fastholdt i en times lang erindring, tænker han på sin kone, sine børn, på sygdom, sorg og sit arbejde. Til læsere af lettere eksperimenterende romaner.

Ingeniøren Marcus ser i én lang sætning, der udfolder sig over én time, tilbage på sin tid på jorden. Han forundres over det moderne liv og er trist ved Irlands fremtid, men frydes over det stille liv i landsbyen og tænker tilbage på familielivets glæder og sorger. Bogen var nomineret til et utal af priser og vandt BGE Irish Book of the Year 2016 og The Goldsmiths Prize 2016. Det er McCormacks første bog på dansk.

At romanen består af én lang sætning uden et eneste punktum, nærmest som ét langt prosadigt, lyder sværere end det er. I virkeligheden er bogen fyldt med mindeværdige sætninger, der lyrisk og præcist driver en fortælling frem. Formen er selvfølgelig fortælleteknisk på kant med vante normer, men er nem at læse og følge. Stream of consciousness som litterær teknik er, især vil jeg tro, hvis man er irer, en svær genre at kaste sig ud i. Så meget desto mere er det forunderligt, så vellykket bogen fungerer, både som regulær roman og som litterært eksperiment.

Ligger sig i sporet fra Joyce, Flann O'Brien og Beckett. Nyere romaner som fx Paraplybenytter sig også af stream of consciousness.


Politiken

d. 17. mar. 2018

af

af

Kim Skotte

d. 17. mar. 2018Informationer og udgaver

2017

Bog

Mike McCormack

THP, 1. udgave