Gå til indhold



Soldaterne den 9. april 1940


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

64 sider: ill.

Udgivet

2010

Originaludgave

1990


Beskrivelse


Gennem en beskrivelse af de danske og tyske hærstyrkers uddannelse, udrustning og bevæbning gives der et billede af de militære enheder, der var i kamp i Danmark 9. april 1940


Anmeldelser (10)


18. dec. 2018

Kay Søren Nielsen arbejder til daglig som museumsinspektør på Tøjhusmuseet. Vinklen er da også militærhistorisk, våbenteknisk og taktisk. Først en grundig gennemgang af de to landes militæreudrustning. Herefter en skildring af angrebsplanen, operation "Weserübung", enhedernes placering og selve besættelsen. Forfatteren forklarer at den tyske hær endnu ikke var rustet til modernekrigsførsel, samt at begge hære for en stor del var hestetrukken. Tyskerne overvurderede bemandingen af de danske forter, fordi de brugte de danske organisationsskemaer, der mest bestod af fiktivestyrker. Fra et militært synspunkt forklares hvorfor der gik mere end to timer, før de sidste danske kampenheder fik besked om kapitulationen. Sidste kapitel handler om kamphandlingerne. Bogen erillustreret med bl.a. hidtil ukendte fotografier fra tyske arkiver og der er billeder af de anvendte våben og uniformer fra april 1940. For den militærhistorisk interesserede er dette en nøgtern ogneutral bog, med vægtenlagt på det militære og ikke det politiske.

Lektørudtalelse

Af

Henrik Wendt

12. mar. 2010

Der er pæn interesse for historiske bøger om 2. verdenskrig og besættelsestiden. Bredere målgruppe fordi det også er et unikt billedværk. Er oplagt at bruge i forskellige undervisningssammenhænge.

Et fotografisk genoptryk "med flere rettelser efter 1. udgaven". Kom i 1. udgave i 1990, dengang bl.a. i anledning af 50-året for besættelsen. Nu 20 år senere, hvor vi altså er nået 70-året for besættelsen, skriver den ene af de 2 oprindelige udgivere, Kay Søren Nielsen i et nyt forord til 2. udgaven. Han skriver bl.a. om motivet for at genoptrykke: "En af de myter, jeg dengang søgte at gøre op med, og som man stadig støder på i fremstillingen af besættelsestiden, er, at Danmark ikke kæmpede den 9. april 1940. Det er en af de mest sejlivede myter i vores fælles forståelse af og fortælling om besættelsestiden. Derfor dette fotografiske genoptryk". Og netop de mange fotos fra dengang gør det største indtryk under læsningen, ikke at teksten ikke virker velfunderet og fakta-fyldt, men de mange s/h fotos af danske i krig og af den tyske fremrykkende besættelse sætter sig uafrystelig på hornhinden. 2. udgaven er med uændret sidetal, bogen er som et fotografisk genoptryk (med enkelte rettelser) den samme som 1. udgaven.

Emnet er selvfølgelig med i flere andre bøger om besættelsestiden, men denne er et naturligt supplement på hylden. Har man allerede 1. udgaven er udskiftning kun nødvendig på grund af slid.

Unik historisk bog, der har styrke i de mange datidige fotos og i en engageret tekst.

Lektørudtalelse

Af

Carsten Güllich-Nørby

Weekendavisen

Af

Ulrik Høy

1990-04-06

Kristeligt dagblad

Af

Aage Trommer

1990-04-10

Berlingske tidende

Af

Nils Eric Boesgaard

1990-04-09

Jyllands-posten

Af

Arthur Jensen

1990-04-03

Ingeniøren

Af

Annette Hartung

Årg. 16, nr. 15 (1990)

Sønderjysk månedsskrift

Af

Henrik Skov Kristensen

1991, nr. 4

Våbenhistorisk tidsskrift

Af

F. Løvschall

Bd. 23, nr. 4 (1990)

Land og folk

Af

Jan Michaelsen

1990-03-30


Informationer og udgaver

Bog

2010

Bog

1990