Bøger / skønlitteratur / roman

Søsyg i München


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Da Ung Mand flytter fra Island til München for at læse på Kunstakademiet, kastes han ud i en kamp med sig selv, Tyskland, kunsten og det at blive voksen.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2017

af

af

Michael Linde Larsen

d. 13. sep. 2017

En lækkerbisken til alle fans af Hallgrimur Helgason, som med afsæt i sit eget liv, fortæller om Ung Mand og hans mange kampe med sig selv, kunsten og kærligheden. Eller som Ung selv formulerer det: "Hvornår ville han holde op med at være ung, tænkte Ung".

Ung mand flytter fra Island til München i Tyskland for at gå på Kunstakademiet som 20-årig i 1981. Genert af væsen og overvældet af det moderne Vesttyskland må han kæmpe for at finde fodfæste i byen. Nemmere bliver det ikke af de regelmæssige opkast, han gør alt for at skjule, i ølglasset, han gemmer i sin store frakke. Sideløbende med Ungs historie er der mange spor til kunsten, specielt til Ungs store helt, kunstneren Marcel Duchamp.

Helgason har en berusende fortælleglæde rig på sansninger og indsigter. Det går over stok og sten med en sylespids sarkasme og slet skjult ironi, pakket ind i en naiv fortællestemme. Når Ung mand har svært ved at passe ind i den moderne vesttyske virkelighed og finde roen i sig selv, sin seksualitet og livet generelt, så blødes det tragiske op med humor og skæve vinkler på livet og kunsten. Oven i den kunstneriske dannelsesroman får læseren også et tidsbillede af Vesttyskland i 1981 set med unge Islandske briller.

Med sin store detaljerigdom og evnen til, at se store perspektiver i små ting kan bogen minde om Min kamp. 1. [bog] af Karl Ove KnausgaardMin kamp. 1. bog.


litteratursiden.dk

d. 25. sep. 2017

af

af

Preben B. Christensen

d. 25. sep. 2017

Helgasons erindringsroman har en grundtone af smerte. Samtidig er den rørende, munter og hvas, med hib til både fortid og nutid i Reykjavik. I 2011 var han i München, den islandske forfatter Hallgrímu...


Berlingske tidende

d. 5. okt. 2017

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 5. okt. 2017


Jyllands-posten

d. 8. okt. 2017

af

af

Mikael Busch

d. 8. okt. 2017


Politiken

d. 23. sep. 2017

af

af

Søren Vinterberg

d. 23. sep. 2017


Kristeligt dagblad

d. 2. nov. 2017

af

af

Kristine Kabel

d. 2. nov. 2017


Weekendavisen

d. 17. nov. 2017

af

af

Klaus Rothstein

d. 17. nov. 2017