Bøger / faglitteratur

Søren Kierkegaards inspirationskilder


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
121 sider: ill.
Udgivet
2013
Ophav

Beskrivelse


Introduktion til centrale filosofiske inspirationskilder for Søren Kierkegaard (1813-1855): Sokrates, Platon, Aristoteles, Augustin, Pascal, Spinoza, Schopenhauer, Hegel, Sibbern og Poul Martin Møller, med Kierkegaards fortolkninger af temaerne Gud, sjælen og selvet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2013

af

af

Else Marie Reedtz Cohen

d. 18. nov. 2013

Bogen sigter bredt og henvender sig til selvstuderende, gymnasiaster og kursister på aftenskoler, folkeuniversitetet og højskoler. Alment niveau.

Forfatter er mag.art. i filosofi, var medlem af Søren Kierkegaardselskabets bestyrelse i 25 år og forfatter til mange bøger om Søren Kierkegaards filosofi. Søren Kierkegaards inspirationskilder omhandler ti filosoffer, udvalgt på den måde, at Kierkegaard selv har haft en del at sige om dem, enten som inspiration, som videreudbygning eller som objekt for uenighed. Det er overvejende begreberne, Gud, sjæl eller "et selv" der er i fokus. Otte af filosofferne er verdenskendte, de to sidste, F.C. Sibbern og Poul Martin Møller, er valgt fordi de var Kierkegaards filosofiprofessorer. De tre første kapitler omhandler de græske filosoffer Sokrates, Platon og Aristoteles. Derefter følger Augustinus og Blaise Pascal. Så Baruch de Spinoza, Schopenhauer og Hegel, Kierkegaards modstander. Hver filosof gennemgås med Kierkegaards egne fortolkninger og med henvisning til Kierkegaards optegnelser.

Kierkegaard i Grækenland - på hop i forfatterskabet omhandler græske filosoffer. Søren Kierkegaard - kort fortalt, 2011 er en fin introduktion til Kierkegaard og hans relationer. Birgit Bertungs egne bøger Kierkegaard - kunsten at kommunikere og Søren Kierkegaard - formidlet til nutiden supplerer. Gode, formidlende bøger.

Temaer og relationer til filosoffer fortolket hos Kierkegaard. Henvisninger til hans skrifter.